Met deze WhatsApp-functie kom je nooit meer ongewild in een groepschat

3 april 2019, 14:15
2 min leestijd
Met deze WhatsApp-functie kom je nooit meer ongewild in een groepschat

WhatsApp werkt aan groepsgesprek-uitnodigingen. Zo kom je nooit meer ongewild in groepsgesprekken in WhatsApp terecht.

Update: 3 april 2019 WhatsApp heeft een update uitgebracht die deze functie voor iedereen beschikbaar maakt. Voortaan kun je in de instellingen van WhatsApp instellen dat je eerst toestemming moet geven voordat je toegevoegd kunt worden aan een chatgroep. Je past deze instelling als volgt aan.

Lees verder na de advertentie.

  1. Open WhatsApp en ga naar de instellingen
  2. Tik op Account en ga naar Privacy
  3. Kies hier voor Groepen en kies of niemand, mijn contacten of iedereen je aan een groep kan toevoegen.

Door de optie ‘niemand’ te kiezen voorkom je dat mensen die je niet kent je ineens in een groep kunnen toevoegen. Kies je voor ‘mijn contacten’ dan krijg je in het gesprek een bericht van de groepsbeheerder die je met een speciale link uitnodigt die je binnen 72 uur moet accepteren.

Nooit meer ongewild in een WhatsApp-chat belanden

De gemiddelde WhatsApp-gebruiker heeft minimaal een handvol groepsgesprekken in de chatdienst. Maar daar kunnen er zomaar meer bij komen. Momenteel kun je namelijk ongevraagd mensen toevoegen aan groepschats, tot grote irritatie van gebruikers. Voordat je het weet ben je weer in een chat geplaatst waar je niet op zit te wachten.

Dat ongemak lijkt WhatsApp nu eindelijk weg te willen nemen, want de chat-app werkt aan een functie voor groepsgesprek-uitnodigingen. Zodra iemand jou wil toevoegen aan een groepsgesprek, krijg je eerst een verzoek. Deze uitnodiging kan je dan toestaan of weigeren. Dat stelt WABetaInfo.

Deze uitnodiging hoef je niet meteen te beantwoorden, maar blijft 72 uur geldig. Als je binnen die 72 uur niet reageert op het verzoek om in een groepschat te komen, verloopt de uitnodiging.

Ban op groepsgesprekken

Overigens krijg je deze uitnodiging straks niet standaard, want uit screenshots van de website blijkt dat de functie is aan te passen in de instellingen van WhatsApp. Hier kun je aangeven wie jou kunnen toevoegen aan groepsgesprekken.

Zo kun je instellen dat iedereen met jouw nummer in handen dat kan, net zoals nu het geval is. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen dat alleen jouw contacten je zo’n uitnodiging voor een groepsgesprek kunnen sturen. Maar het zou ook mogelijk worden om in te stellen dat niemand je aan groepsgesprekken mag toevoegen, en je dus ook geen verzoeken krijgt.

De functie is momenteel nog niet beschikbaar, ook nog niet in de bètaversie van de app. Volgens de website moet er nog veel aan gesleuteld worden, en wordt de functie binnenkort uitgerold in de bèta van de iOS-app. Het is dus nog even afwachten tot de controle voor groepsgesprekken voor iedereen beschikbaar is.

Touch ID en Face ID-beveiliging

Onlangs voegde WhatsApp ook al een andere handige beveiligingsoptie toe aan zijn berichtendienst. Voortaan kun je je WhatsApp-gesprekken namelijk met Face ID of Touch ID beveiligen. Zo kan iemand anders nooit zomaar door jouw chats snuffelen, ook al weet diegene de toegangscode van je iPhone.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Lees meer over WhatsApp

Bron: WABetaInfo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu