‘WhatsApp verwijdert chats niet grondig genoeg’

Rutger Otto
29 juli 2016, 13:36
2 min leestijd
‘WhatsApp verwijdert chats niet grondig genoeg’

Verwijderde chats op WhatsApp worden niet volledig gewist, zegt een beveiligingsonderzoeker. Sporen van gesprekken zijn nog steeds te achterhalen van iOS-toestellen.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp gesprekken wissen is niet genoeg

Mensen met een iPhone die wel eens een WhatsApp-chat hebben verwijderd, moeten er niet zomaar vanuit gaan dat het gesprek ook daadwerkelijk grondig is gewist. Dat zegt beveiligingsonderzoeker Jonathan Zdziarski, die zich in Apples besturingssysteem specialiseert. In een blog schrijft hij dat er ‘een spoor’ achterblijft op het toestel, zelfs als de chats zijn verwijderd of gearchiveerd.

whatsapp

“Het simpelweg bewaren van verwijderde data op een beveiligd toestel is gewoonlijk niet zo’n probleem”, stelt Zdziarski. “Maar als de data zo gemakkelijk van het toestel te achterhalen is zoals WhatsApp’s database dat doet, wordt de privacy van gebruikers niet erg gewaarborgd.” Hoewel de app zegt dat de gesprekken zijn verwijderd, staat het nog steeds op de telefoon omdat de data niet is overschreven. Met forensisch gereedschap is het dan nog steeds te achterhalen.

WhatsApp wordt recent veel geprezen omdat het sinds kort alle berichten versleuteld verstuurt. Maar de encryptie geldt alleen als berichten verzonden worden. Er blijft echter ook data op het toestel zelf achter en die bestanden worden niet hard versleuteld. Daardoor vallen chats nog steeds te achterhalen, ook al denkt de gebruiker dat gesprekken zijn gewist.

Geen risico lopen

Het achterhalen van de chats is niet gemakkelijk, dus je hoeft je niet direct zorgen te maken. Wil je jouw gesprekken toch beter beveiligen, dan raadt Zdziarski aan om een sterk backup-wachtwoord te gebruiken voor de telefoon met iTunes en om dat wachtwoord buiten de Sleutelhanger te houden. Daarnaast raadt hij aan om iCloud backups uit te schakelen, omdat die niet versleuteld zijn. WhatsApp af en toe verwijderen en opnieuw downloaden werkt het beste om oude chats helemaal te wissen.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu