De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

De gevolgen van de WhatsApp-overname en de beste iPhone alternatieven

Gijs Ettes
20 februari 2014, 13:13
2 min leestijd
De gevolgen van de WhatsApp-overname en de beste iPhone alternatieven

Het zal je niet ontgaan zijn: de WhatsApp Facebook-overname waarbij een bedrag van maar liefst 16 miljard dollar gemoeid was. Maar wat zijn de gevolgen hiervan voor ons als iPhone-gebruikers? En wat zijn de alternatieven? Een korte analyse.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp Facebook-overname kost miljarden

Vannacht werd bekend dat WhatsApp is overgenomen door Facebook voor een astronomisch bedrag van 16 miljard dollar. Dat komt neer op ruim 10 procent van de marktwaarde van Facebook. WhatsApp heeft wereldwijd circa 450 miljoen gebruikers (320 miljoen dagelijks actief) die elke dag ruim 30 miljard berichten versturen. Gemiddeld betaalt Facebook een aantal tientjes per gebruiker en aangezien het gebruik pas na een jaar geld kost (0,89 cent per jaar) zal die investering niet snel terugverdiend worden.

Geen advertenties

Gelukkig is het volgens Facebook-oprichter Mark Zuckerberg niet bedoeling dat WhatsApp volgestouwd wordt met advertenties. Volgens Zuck zijn er betere manieren om het gebruik van de chap-app om te zetten in dollars.

WhatsApp-oprichter Jan Koum beaamt dit en geeft aan dat de chat-service nu verder kan groeien en uitbreiden. Het bedrijf WhatsApp blijft autonoom functioneren en onafhankelijk; de chat-app wordt volgens Koum wel ‘persoonlijker’. Die uitspraak is stiekem wel een beetje vreemd: eerder gaf hij immers aan zo weinig mogelijk te willen weten over zijn gebruikers. Zijn nieuwe baas denkt daar duidelijk anders over.

De beste WhatsApp alternatieven

In Nederland en België is WhatsApp de meest populaire chat-service voor de iPhone, maar dat betekent niet dat er geen goede alternatieven voorhanden zijn. Apples eigen iMessage maakt het communiceren tussen iPhone-, iPad- en Mac-gebruikers eenvoudig en veilig. Bovendien staat de app standaard op elk iDevice en hij is gratis te gebruiken. Hieronder lichten we nog enkele goede WhatsApp alternatieven voor je uit.

Rakuten Viber Messenger

Viber Media SARL.

Gratis via App Store

Viber heeft minder gebruikers dan WhatsApp (200 miljoen), maar heeft toch ook in Nederland en België een trouwe schare fans. Zij kunnen via wifi of 3G/4G met elkaar (video)bellen, sms’en en groepsgesprekken voeren met maximaal 100 personen tegelijkertijd. Ideaal dus als je een grote vriendengroep hebt en vaak zaken moet afstemmen.

Hangouts

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Google Hangouts is een bekende chat-service die veel Android- en desktop-gebruikers kent, maar ook een app voor iOS. De werking is vergelijkbaar met iMessage: ook met Hangouts kun je gratis chatten, multimedia uitwisselen en audio- en videogesprekken voeren.

Skype

Skype Communications S.a.r.l

Gratis via App Store

Skype is altijd al een veelgebruikte app geweest om gratis video- en audiogesprekken te voeren en (tegen betaling) te bellen met vaste en mobiele nummers. Je kunt met de iOS-app echter ook gemakkelijk chatten met andere gebruikers en bestanden uitwisselen.

Telegram Messenger

Telegram FZ-LLC

Gratis via App Store

Telegram is sinds de overname van WhatsApp door Facebook enorm populair geworden. De online berichtendienst Telegram is eigendom van de Russische Facebook, en volledig beveiligd door middel van encryptie. Zo zijn de berichten standaard beveiligd, maar is het ook mogelijk om een ‘geheim gesprek’ te starten waarbij berichten enkel door een specifieke code per toestel kan worden ontgrendeld.

→ Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de beste iPhone apps van dit moment!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu