‘Facebook misleidde Europese Commissie bij overname WhatsApp’

Rutger Otto
20 december 2016, 13:31
2 min leestijd
‘Facebook misleidde Europese Commissie bij overname WhatsApp’

De Europese Commissie zegt dat Facebook verkeerde of misleidende informatie heeft gegeven rondom de overname van WhatsApp.

Lees verder na de advertentie.

Facebook informatie

EU-commmissaris Margrethe Vestager (Mededinging) diende bij Facebook een verklaring van bezwaar in. De klacht gaat over de informatie die Facebook aan de Commissie verschafte toen het bedrijf in 2014 WhatsApp overnam. Daarvoor betaalde Facebook destijds 22 miljard dollar. Facebook krijgt tot 31 januari 2017 de kans om op het bezwaar te reageren en één en ander te verduidelijken. Als de klacht terecht blijkt, kan Facebook een boete krijgen tot 1 procent van zijn jaarlijkse omzet.

whatsapp gegevens delen

Nieuw privacybeleid

In augustus dit jaar maakte WhatsApp een wijziging in zijn privacybeleid. Daarmee werd het mogelijk voor gebruikers om telefoonnummers van gebruikers te linken aan Facebook-profielen. Aanvankelijk had Facebook echter gezegd dat het persoonlijke gegevens van gebruikers niet zomaar kon samenvoegen. Dat lijkt met de nieuwe regels van WhatsApp dus ander te liggen.

De overname van WhatsApp door Facebook werd in oktober 2014 goedgekeurd door de Europese Commissie, maar volgens Vestager is dat dus mogelijk gebeurd op basis van verkeerde informatie. De goedkeuring blijft overeind, maar Facebook kan dus mogelijk een flinke boete verwachten.

Wijzigen kan niet meer

Om je gegevens te delen met Facebook, heeft de app je overigens wel eerst toestemming gevraagd. Het zou kunnen dat je dat al hebt gedaan met de nieuwe privacyvoorwaarden die eind augustus uitkwamen. Heb je toen WhatsApp geopend en akkoord gegeven, dan mag WhatsApp je gegevens delen. Heb je eerst een groen schuifje boven het akkoord uitgeschakeld, dan krijgt de app geen toegang. Over die verandering schreven we eind augustus deze tip.

De dertig dagen zijn inmiddels verstreken, dus je kunt de toegang nu niet meer wijzigen. Voor degenen die liever overstappen op een andere chat-apps, hebben we deze apps voor je op een rijtje gezet.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Categorie: Apps
Thema: WhatsApp

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen