Gelekte screenshots tonen end-to-end-encryptie WhatsApp

Gelekte screenshots tonen een bètaversie van WhatsApp. Gebruikers kunnen mogelijk binnenkort end-to-end-encryptie inschakelen, waarbij ook te zien is hoe benodigde verificatiecodes worden ingescand.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

WhatsApp encryptie

De screenshots, afkomstig van WABetaInfo, tonen dat er bij de instellingen van een WhatsApp-bèta een optie ‘encryptie’ is met daarnaast een slotje, waarmee de functie waarschijnlijk wordt ingeschakeld. De end-to-end-encryptie staat standaard aan bij alle chats en telefoongesprekken. End-to-end-encryptie zorgt ervoor dat de versleuteling rechtstreeks tussen twee gebruikers wordt opgezet, waardoor derde partijen niet bij de encryptiesleutel kunnen en gesprekken veiliger zijn.

Gebruikers krijgen een notificatie wanneer een gesprekspartner zijn of haar beveiligingscode verandert. Daarmee kunnen ze verifiëren dat end-to-end-versleutelde berichten ook echt met de juiste persoon worden gedeeld. Ook is er een code beschikbaar voor een extra veiligheidscheck.

De nieuwe beveiligingsmaatregelen van WhatsApp werden al verwacht. Onlangs verscheen namelijk het nieuws dat de belfunctie binnen enkele weken wordt versleuteld. Voor de versleuteling werkt WhatsApp samen met Open Whisper Systems, dat ook de versleutelde chatdienst Signal heeft ontwikkeld.

Naast de nieuwe encryptie-opties is ook een verwijderfunctie zichtbaar. In de bèta is er een optie om aan te geven welke berichten bewaard of verwijderd moeten worden. Het is nog onduidelijk wanneer de genoemde opties officieel worden uitgerold.

11,2 miljoen Nederlandse gebruikers

Telecompaper meldt dat WhatsApp momenteel op maar liefst 92 procent van alle Nederlandse smartphones staat geïnstalleerd. Dit overeen met ongeveer 11,2 miljoen gebruikers. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar; toen stond de chatdienst op 87 procent van de Nederlandse smartphones geïnstalleerd.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.