WhatsApp ontvangt boete van 3 miljoen euro voor datadelen in Italië

Rutger Otto
13 mei 2017, 13:19
2 min leestijd
WhatsApp ontvangt boete van 3 miljoen euro voor datadelen in Italië

In Italië heeft WhatsApp een boete gekregen omdat het data van gebruikers deelt met moederbedrijf Facebook. De chatdienst moet drie miljoen euro betalen.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp datadelen in Italië

Dat schrijft de Financial Times. De boete is opgelegd omdat chat-app WhatsApp zijn gebruikers min of meer gedwongen heeft om hun persoonlijke data met Facebook te delen. De Italiaanse concurrentiewaakhond ICA zegt dat WhatsApp zijn gebruikers voorhield dat ze de dienst niet meer konden gebruiken als ze geen toestemming gaven.

WhatsApp werd een boete opgelegd van drie miljoen euro. Een stuk minder dan het maximum van vijf miljoen euro wat geëist had kunnen worden. WhatsApp heeft gezegd mee te werken met de autoriteiten. “We bekijken de uitspraak en zien er naar uit om met een gepaste reactie te komen.”

WhatsApp in Duitsland

De beslissing van de Italiaanse autoriteiten is niet de eerste keer dat WhatsApp wordt aangesproken op het datadelen van gebruikers. Begin dit jaar stelde de Duitse consumentenbond Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBZ) dat WhatsApp de wet overtrad door data van gebruikers met Facebook te delen. De VZBZ eiste toen dat WhatsApp alle gedeelde data moest vernietigen.

In april kreeg Duitsland gelijk en besloot de rechter dat de data niet meer mocht worden gedeeld, omdat WhatsApp daarmee de privacyregels in het land overtrad. Facebook besloot daarna in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

whatsapp status

Nieuwe voorwaarden

Vorig jaar in augustus kwam WhatsApp met nieuwe voorwaarden voor de app, waarbij gebruikers toestemming konden geven om WhatsApp data te delen met Facebook. Dat was ook in Nederland en België het geval. Het ging bijvoorbeeld om het delen van je telefoonnummer. Gebruikers kregen een maand de tijd om de voorwaarden terug te keren, inmiddels is dat niet meer mogelijk. Overigens werd in november bekend dat in Europa tijdelijk met het delen van WhatsApp-data werd gestopt.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Bron: FT
Categorie: Apps
Spotlight: WhatsApp

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's