‘WhatsApp gaat gebruikersdata met Facebook delen’

Rutger Otto
24 januari 2016, 13:11
2 min leestijd
‘WhatsApp gaat gebruikersdata met Facebook delen’

WhatsApp heeft altijd losgestaan van Facebook, sinds het bedrijf van Mark Zuckerberg de chatdienst overnam. Maar daar komt verandering in. WhatsApp gaat gegevens met moederbedrijf Facebook delen.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp data gedeeld met Facebook

Er gaan een aantal dingen veranderen, zo ontdekte Android-ontwikkelaar Javier Santos. In de nieuwste update van een WhatsApp-bètaversie op Android ontdekte hij een vakje waarmee je kunt aanvinken dat WhatsApp data met Facebook mag delen. Logischerwijs zal de functie dan ook in iOS te vinden zijn.

Het vakje is te vinden via het accountvenster. Als je hem aanvinkt, wordt het volgens de bijgeschreven tekst mogelijk voor Facebook om ‘de Facebook-ervaring te verbeteren’. Het is niet helemaal duidelijk welke gegevens er dan worden gedeeld en hoe dat Facebook precies verbetert. Javier Santos denkt dat de persoonlijke data van WhatsApp gebruikt kan worden om de advertenties in Facebook te verbeteren.

Naast het delen van data is er ook een nieuwe optie die end-to-end-versleuteling inschakelt. Gebruikers weten daarmee zeker dat hun gesprekken veilig zijn, zonder dat iemand kan meelezen. Via QR-codes moet het mogelijk zijn om beveiligde chats met contacten te beginnen. Wanneer de versie die nu in bèta is uitkomt, is nog niet bekend.

whatsapp data

Geen Whatsapp abonnementen meer

Afgelopen week kondigde WhatsApp aan dat de dienst voortaan door iedereen gratis te gebruiken is. De jaarlijkse bijdrage van 89 cent die sommige gebruikers dienden te betalen, wordt helemaal afgeschaft.

WhatsApp zou zich meer op bedrijven gaan richten die via de dienst in contact willen komen met klanten. Sommige bedrijven maken al gebruik van de mogelijkheid, maar de functie moet flink uitgebreid gaan worden. Zo kun je volgens WhatsApp-oprichter Jan Koum via de dienst communiceren met je bank over frauduleuze transacties. Koum zegt overigens ook dat de app volledig advertentievrij blijft.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu