Nederlandse rechter veroordeelt WhatsApp in zaak met privacywaakhond

Lars Paijmans
22 november 2016, 15:21
1 min leestijd
Nederlandse rechter veroordeelt WhatsApp in zaak met privacywaakhond

De Nederlandse rechtbank in Den Haag heeft zich vandaag uitgesproken tegen berichtendienst WhatsApp. WhatsApp heeft in verband met privacy een officiële vertegenwoordiger nodig in Nederland, gebeurt dit niet dan voldoet de app niet aan de Wet bescherming persoonsgegevens en loopt de WhatsApp boete op tot 1 miljoen euro.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse rechter geeft WhatsApp boete

WhatsApp zou de Nederlandse privacywet overtreden op verschillende vlakken, zo bleek uit een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens in 2013. Ook in 2014 en 2015 werd WhatsApp op de vingers getikt, maar de berichtendienst ging in beroep en stelde dat de aanklagers niet bevoegd waren om deze eisen te stellen. Volgens WhatsApp gelden de regels niet omdat er geen personeel in Nederland werkt en alle servers in de VS staan.

whatsapp boete

Vandaag concludeert de rechtbank in Den Haag dat dit wel zo is. Omdat de gegevens van WhatsApp op Nederlandse smartphones worden verwerkt, zal WhatsApp zich simpelweg ook aan de Nederlandse wet moeten houden. Dat betekent onder meer dat er een officiële Nederlandse vertegenwoordiger van WhatsApp moet komen.

Gebeurt dit niet, dan loopt de boete voor WhatsApp in hoog tempo op. Iedere dag dat WhatsApp geen vertegenwoordiger heeft, stijgt de boete met 10.000 euro. Dit kan maximaal oplopen tot 1 miljoen euro. Dit is niet de eerste keer dat WhatsApp dit jaar onder vuur ligt op het gebied van privacy. Toen eerder dit jaar bekend werd dat er gegevens met moederbedrijf Facebook zouden worden gedeeld, kwam de EU in actie. Dit zorgde ervoor dat WhatsApp voorlopig stopte met het uitwisselen van gebruikersgegevens tussen de twee diensten. Of en wanneer WhatsApp en Facebook dit weer oppakken is niet bekend.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Bron: rechtspraak
Categorie: Apps
Thema: WhatsApp

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen