De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

WhatsApp perkt doorstuurfunctie verder in om nepnieuws te bestrijden

Florence Peeters
21 januari 2019, 15:03
2 min leestijd
WhatsApp perkt doorstuurfunctie verder in om nepnieuws te bestrijden

Een bericht doorsturen op WhatsApp kan nog maar maximaal vijf gebruikers. WhatsApp beperkt zijn doorstuurfunctie en hoopt zo nepnieuws beter te bestrijden.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp beperkt doorstuurfunctie: dit verandert er

De populaire chatdienst gaat met hardere hand de strijd aan om nepnieuws en spam te weren uit WhatsApp-gesprekken, en heeft vandaag een nieuwe maatregel aangekondigd. Op een evenement in Indonesië heeft WhatsApp bekendgemaakt dat de doorstuurfunctie nog verder wordt ingeperkt, meldt Reuters.

Op deze manier hoopt de chatdienst ‘foutieve informatie en geruchten’ die circuleren op de chatdienst, de kop in te drukken. In de zomer vorig jaar rolde WhatsApp al stilletjes een nieuwe functie uit die doorgestuurde berichten duidelijker markeert.

WhatsApp doorstuurfunctie

Voorheen zagen doorgestuurde berichten er namelijk exact hetzelfde uit als normale ‘appjes’. Door boven zulke berichten een pijltje met de tekst ‘Doorgestuurd’ te tonen, schepte WhatsApp al meer duidelijkheid.

Zo hoopte de dienst beter te voorkomen dat berichten met links naar malafide websites of andere spam minder goed verspreid konden worden. Ook werd het doorsturen van berichten toen al ingeperkt tot maximaal 20 mensen.

Nu dit goed lijkt te werken, ziet WhatsApp kans om het doorsturen van berichten nog moeilijker te maken. Voortaan kun je niet meer dan vijf andere gebruikers of groepsgesprekken tegelijk selecteren om een bericht door te sturen.

Nepnieuws moeilijk op grote schaal te verspreiden

Slecht nieuws voor WhatsApp-gebruikers die regelmatig een grappige video, afbeelding of tekst met al hun vrienden willen delen. Daarentegen is de kans wel aanzienlijk kleiner dat je op een kwaadaardige link klinkt, of nepnieuws op grote schaal verspreid kan worden.

WhatsApp geen namen

WhatsApp heeft een tijdje nog een tweede functie getest om mensen te waarschuwen voor spam. Zulke berichten met gevaarlijke links werden in die test rood gemarkeerd, zodat jij als gebruiker nog beter weet dat je moet oppassen. Deze functie heeft het tot nu toe niet verder dan de testfase geschopt.

De berichtendienst rolt de vernieuwde doorstuurfunctie vanaf vandaag wereldwijd uit naar alle gebruikers in een update. Het kan nog enkele dagen duren totdat de update ook jou bereikt, want eerst zijn gebruikers van de Android-app aan de beurt.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Lees meer over WhatsApp

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu