Apple wil andere wetgeving zelfrijdende auto’s voor ‘publieke acceptatie’

Rutger Otto
29 april 2017, 11:05
2 min leestijd
Apple wil andere wetgeving zelfrijdende auto’s voor ‘publieke acceptatie’

Apple hoopt dat incidenten bij het testen van autonoom rijdende wagens op een andere manier gemeld kunnen worden. Het bedrijf hoopt op een verandering in de wetgeving voor zelfrijdende auto’s.

Wetgeving zelfrijdende auto’s

Dat blijkt uit een brief die Apple aan het Californische Department of Motor Vehicles (DMV) heeft geschreven. Het bedrijf van Tim Cook wil dat rapporten over tests met zelfrijdende auto’s minder details hoeven te bevatten. Apple denkt dat de huidige regelgeving ervoor kan zorgen dat het publiek niet goed over zelfrijdende auto’s wordt geïnformeerd. Zo wordt mogelijk het imago van deze technologie geschaad.

Ontkoppeling

Het gaat volgens Apple vooral om het woord ‘disengagement’ dat in de rapporten wordt gebruikt. Dit is het moment dat de bestuurder het stuur overneemt van de automatische piloot en zo moet het volgens Apple ook worden omschreven. In de huidige regelgeving zou het woord echter te veel kunnen betekenen, doordat de eisen te zwaar zijn. Volgens Apple heeft dat geleid tot verwarring bij consumenten na negatieve berichten in de media.

Apple wil bugs en systeemfouten niet meer meetellen bij de zogeheten ‘ontkoppeling’. Alleen als er iets onverwachts gebeurt waardoor de bestuurder de controle over moet nemen om een botsing of overtreding te voorkomen, zou moeten worden gemeld. Daarnaast wil het bedrijf stoppen met beschrijven van wat had kunnen gebeuren als een chauffeur niet ingreep. Apple noemt dit ‘speculatie’.

Apple Testauto

Apple test zelfrijdende auto’s

Deze week begon Apple met het testen van zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Het bedrijf gebruikt een witte Lexus RX50h SUV die voorzien is van meerdere sensoren, camera’s en een radar. Eerder deze maand gaf de Californische overheid Apple toestemming om zelfrijdende auto’s te testen. Waarschijnlijk gaat het om software voor zelfrijdende auto’s en bouwt Apple geen eigen wagen. Die mogelijkheid zou het bedrijf in het verleden hebben bekeken, om daarna te beslissen alleen software te ontwikkelen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: DMV
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's