Weer een Foxconn arbeider dat zelfmoord pleegt
Redactie

Het nieuws is juist binnengelekt dat enkele uren geleden opnieuw een arbeider van de Foxconn fabriek zelfmoord heeft gepleegd. Het gaat om een 21-jarige vrouw die zichzelf het leven heeft ontnomen door uit een raam te springen, juist zoals 9 andere arbeiders in het verleden deden.

Met de komst van de gespeculeerde nieuwe iPhone HD gaat een hele hoop ellende in de Taiwanese Foxconn fabriek gepaard. Op deze plek worden de miljoenen elektronicastukken geproduceerd voor de nieuwe generatie iPhones. De arbeidsomstandigheden van de fabrieksarbeiders zijn ronduit deprimerend. Deze mensen werken voor een hongersloontje tegen een enorme druk dag in dag uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verscheidene arbeiders het niet meer zien zitten. Zo zouden afgelopen drie weken maar liefst 30 werknemers een zelfmoordpoging ondernomen hebben, echter het is enkel wanneer iemand daadwerkelijk ook sterft dat dit het nieuws reikt. Zo zou verleden week nog een 24-jarige arbeider van het gebouw gesprongen zijn met de dood tot gevolg. En ook vandaag raakt het nieuws bekend dat er opnieuw een geval van zelfdoding zich voordeed. Met deze persoon erbij pleegden in de laatste vijf maanden reeds 10 werknemers zelfmoord en dit allemaal omwille van een klein toestelletje, begeerd door de massa.

Bron: news.163.com

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Peter Pijpelink

  Alsof de apple iphone de reden van zelfmoord zou zijn, het zijn de omstandigheden in die fabriek. Beetje stom om dan te melden dat het vanwege “een klein toestel zou zijn begeerd door de massa”.

  Meld dan beter nieuws en ga in op de omstandigheden in die fabriek maar niet dit koppelen aan de iPhone HD… Punt blijft dat dit ook zou kunnen in een auto assemblage fabriek of een keukenmachine fabriek.

  beetje speculatief om dit zo te melden.

 • NiPhoned (BE)

  @Peter Pijpelink

  Apple heeft de keuze waar men zijn nieuwe iPhones laat produceren en voor de nieuwe generatie iPhones heeft deze gekozen voor de Foxconn fabriek. Waarom? Omdat het daar (ook wettelijk gezien) mogelijk is om arbeiders letterlijk uit te buiten. Een 7-daagse werkweek van 15 uur per dag onder zeer zware omstandigheden lijkt in die fabriek de gewoonte en dit voor een hongersloontje. Alleen al dit jaar zijn er maar liefst 14 mensen omgekomen door de productie van de iPhone. Apple stelt een strikte deadline en vraagt aan deze fabriek onrealistisch werk. Je kan de feiten niet negeren. Tot nu toe hebben 10 arbeiders in die fabriek zelfmoord gepleegd, hebben er 30 dit geprobeerd, maar mislukt, en zijn er in totaal al 14 mensen omgekomen. Dit enkel en alleen door de productie van de volgende iPhone, vermits Apple specifiek met deze fabriek een contract heeft afgesloten. Ik denk dat de reden waarom wel duidelijk is gezien bovenstaande omstandigheden en voorwaarden voor de arbeiders.

  Nieuws of medeleven van Apple blijft achterwege en Apple lijkt enkel bekommerd om de uitgelekte iPhone van Gizmodo.

  Bron cijfers: http://blogs.telegraph.co.uk/news/malcolmmoore/100039883/what-has-triggered-the-suicide-cluster-at-foxconn/

 • kMikaZu

  @Peter Pijpelink: Waarom zou dat niet mogen gemeld worden? Het is toch zo? Er wordt zelfs niet specifiek gesproken over de iPhone HD, maar een “klein toestelletje”.

  Andere mensen moeten boeten voor onze hebzucht en onze soms heel overdreven zin naar gadgets. En Apple doet er duidelijk niks aan. Dit is wel heel extreem. Uitbuiting heb je overal, maar zoveel zelfmoorden. Jammer genoeg gebeurt dit bijv. ook in Frankrijk. En hier hebben we dan nog de relatieve luxe om werk te kunnen kiezen.

  Enfin, ik denk er toch wel sterk over na, of ik wel nog een iPhone zal kopen. Ook al om de onduidelijke AppStore-politiek.

 • NiPhoned (BE)

  Laten we toch ook wel even duidelijk stellen dat deze fabriek niet enkel producten voor Apple produceert. De focus ligt hier inderdaad op de uitbuiting van deze arbeiders, iets wat wettelijk niet eens zou mogen, vind ik. Apple daarentegen mag tenminste blijk geven van medeleven en een onderzoek instellen om na te gaan hoe het kan aangepakt worden. Zoniet zou Apple zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en naar de toekomst toe geen contracten meer moeten aangaan met zulke (naamonwaardige) bedrijven.

 • Richard Schouten

  Het feit dat Apple tijdig geleverd wil hebben is toch niets ongewoons. Elk bedrijf plaatst een inkooporder en eist dat bepaalde delen tijdig geleverd worden.

  Apple kan niet voorkomen dat er door organisatorische redenen dingen fout gaan bij die fabriek en dat de druk intern opgevoerd moet worden. Je kunt 2 maanden voor de deadline niet meer switchen naar een andere fabriek.

  De zelfmoorden zullen nog wel toe gaan nemen. Apple zal de volgende inkooporder waarschijnlijk elders onder gaan brengen. Dit is namelijk allemaal slechte reclame voor Apple. Nou, dan zal er op management-niveau ook wel een raampje open gaan om een enkele vliegreis naar een andere wereld te nemen.

  In die landen is je gezicht verliezen genoeg reden om er tussenuit te knijpen.

 • Bedrijven zoals apple horen geen fabrieken in te huren zoals foxconn,
  omdat ze weten dat ze daar mensen uitbuiten .

  ze zijn geloof ik miljardair daar en da nog niet genoeg verdienen per dag ?

  jammer dat er geen keurmerk bestaat waarop staat :
  gemaakt onder erbarmelijke toestanden !

 • Pieter

  Dit nieuwsbericht is even gekleurd als de jurk van mijn surinaamse schoonmoeder. Dat is de dood in de pot voor de geloofwaardigheid.

  Doet me denken aan de “ik ben tegen Gordon” hyves pagina’s. Leuk voor schoolkinderen om zich mee te vermaken, maar niet om serieus te nemen.

  Als je echt iets wil bereiken, zorg dan dat er officiële nieuwsberichten via Reuters en ANP binnenstromen.

 • Marcel

  Afhankelijk van de bron telt Foxconn tussen de 300.000 en de 800.000 ( De Morgen vandaag) werknemers. Met 11 zelfmoorden in 5 maand kom je na extrapolatie uit op ca 26, 5 op een jaar. België telde vorig jaar ca 2500 zelfmoorden. Per miljoen mensen kom je dan aan ca 250 voor België en 88,6 voor Foxconn ( op basis van het min. aantal werknemers van 300.000) of 66,5 op basis van 400.000 werknemers. Hopelijk beseffen ze in het buitenland hoeveel bloed er aan ons bier en onze pralines kleeft.