Hoe nep-webshops je tijdens de feestdagen proberen op te lichten
Lars Paymans

De Consumentenbond waarschuwt vandaag voor een stijging van het aantal nepwebhops die consumenten tijdens de feestdagen op proberen te lichten. Hier moet je op letten.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Neppe webshops oplichting tijdens de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur worden er de komende maand heel wat online betalingen uitgevoerd. Een periode waar criminelen dit jaar meer dan ooit op inspringen door op grote schaal nep webshops online te zetten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het steeds lastiger wordt om deze nepwinkels van de echte te onderscheiden.

Webshops oplichting

Dit komt omdat ze een KvK-nummer hebben, met een echt adres, vaak een keurmerk hebben en je gewoon kunt betalen met iDeal. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij en flyers voor de webshops in grote steden worden uitgedeeld. De nepwinkels zijn er in alle soorten en maten, voor allerlei verschillende producten. Al focussen ze zich vaker op duurdere artikelen zoals smartphones, tablets, speelgoed en laptops.

Om Google voor de gek te houden zijn deze winkels vaak gebouwd op oude ongebruikte domeinen. Hierdoor kunnen ze in korte tijd relatief hoog in de zoekresultaten komen, waardoor ze betrouwbaarder overkomen en mensen via Google kunnen binnenlokken. De politie zou met een speciaal team gestart zijn om deze winkels op te sporen en te sluiten.

Wat kun je hier tegen doen?

We raden echter ook aan dat je zelf goed en kritisch kijkt naar de webwinkels die je bezoekt. Zo stelt de Consumentenbond voor om webwinkels bij twijfel te controleren.

Dat werkt als volgt. Via de websites sidn.nl en whois.icann.org kun je uitzoeken hoe lang een webwinkel al bestaat. Op die manier kun je snel zien of een winkel met wel erg scherpe prijzen nog maar een week online staat.

Een andere manier is op zoek gaan naar gebruikerservaringen of reviews van andere gebruikers. Bekende webshops die al langer bestaan hebben vrijwel altijd recensies van gebruikers. Ontbreken deze, dan moet je dus extra alert zijn. Tot slot is een aanbieding die te mooi is om waar te zijn vaak ook te mooi om waar te zijn. Kijk dus altijd kritisch naar een deal en ga bij twijfel op onderzoek uit.

Lees ook: Opgelicht via social media: 6 tips om nep-advertenties te ontmaskeren

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.