Apple updatet watchOS en dit is allemaal nieuw

Rutger Otto
8 juni 2015, 20:32
3 min leestijd
Apple updatet watchOS en dit is allemaal nieuw

Apple hernoemt Watch OS als ‘watchOS‘ en kondigt apps aan die direct op de Apple Watch draaien. Lees in dit artikel alles over het vernieuwde besturingssysteem voor de smartwatch.

Lees verder na de advertentie.

watchOS 2.0

Apple heeft de naam van besturingssysteem Watch OS veranderd in watchOS. Het bedrijf presenteert watchOS als watchOS 2. Het is de opvolger van het eerste besturingssysteem waar de eerste generatie Apple Watch momenteel op draait, en moet de smartwatch gemakkelijker in gebruik maken.

watch-os-wwdc

Native Apple Watch-apps

De grootste vernieuwing van watchOS is de ondersteuning van native apps. Het verschil tussen native apps en de huidige Apple Watch-apps is dat native apps direct vanaf de Watch draaien. Hierdoor werken ze een stuk sneller en hoeven ze niet vanaf een iPhone te worden doorgestuurd.

Ook voor ontwikkelaars zijn native apps erg belangrijk. Zo krijgen ze toegang tot onderdelen van de Watch die voorheen afgeschermd waren. Een voorbeeld hiervan is de microfoon, die voortaan gebruikt kan worden om muziek uit het luidsprekertje te toveren. Ook kunnen er met watchOS korte video’s rechtstreeks op het schermpje van de Apple Watch worden afgespeeld.

Nieuwe klokjes

Op de Apple Watch kun je al verschillende uurwerken installeren, maar in watchOS 2 wordt dat uitgebreid met meer mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een zogeheten ‘Photo Face’, waarmee je een foto achter de klok kunt plaatsen die je zelf hebt uitgekozen. Een andere optie is ‘Photo Album Face’. Dat is een uurwerk met een foto-album achter de tijdsweergave. Verder is er een ‘Time-Lapse Face’. Daarmee zie je beroemde plaatsen als Londen, Shanghai en New York, waarbij het licht mee verandert naarmate de tijd vordert.

watchos

Complications en Time Travel

Ontwikkelaars kunnen hun eigen ‘Complications’ maken voor Apple Watch. Dat is de informatie die je naast het klokje kan worden weergeven, waarbij valt te denken aan het weerbericht of de datum. Zo zal het mogelijk worden om actuele sportstanden weer te geven of informatie over je komende vliegtuigreis.

Met het nieuwe Time Travel kunnen gebruikers de Digitale Kroon gebruiken om door hun dag te scrollen. Door aan de Kroon te draaien, kun je de tijd vooruit zetten om te zien wat je de rest van de dag gepland hebt. Ook kun je terug in de tijd, zodat je ziet wat de eindstand was van de voetbalwedstrijd die net is afgelopen.

Andere vernieuwingen

Met de Apple Watch kun je op simpele wijze met andere Watch-dragers communiceren door elkaar bijvoorbeeld kleine tekeningetjes te sturen. Dat kan nu met verschillende kleuren in één tekening. Ook is er een nachtsmodus aanwezig in watchOS. Wanneer de Apple Watch ’s avonds op de zijkant wordt gelegd en aan het stroom ligt, kan de smartwatch gebruikt worden als een wekker. Bovendien wordt het apparaat voorzien van een handige wekkerfunctie.

watchos2-vernieuwingen

Verder wordt het met watchOS mogelijk om met Siri workouts te starten, kunnen fitness-apps voortaan direct vanaf de Watch worden gedraaid en is de Kaarten-app op de smartwatch flink verbeterd door de toevoeging van informatie over het openbaar vervoer.

Lees meer over WWDC 2015

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu