watchOS 6 verwachtingen: de 6 grootste vernieuwingen op een rij
Lars Paymans

Met WWDC in aantocht is het hoog tijd om te zien wat de Apple Watch dit jaar op het gebied van software voor nieuwe functies krijgt. Dit verwachten wij van watchOS 6.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

watchOS 6 verwachtingen

Ook dit jaar zal de Apple de Apple Watch weer bijwerken met een software-update. Naast de onthulling van iOS 13 en macOS 10.15 zal watchOS 6 een belangrijk deel van de keynote op 3 juni vormen. Op basis van gelekte info en geruchten zijn dit onze watchOS 6 verwachtingen.

watchOS 6 verwachtingen

1. Een eigen watchOS App Store

De Apple Watch is een mooi apparaat, maar door de jaren heen zijn ook wij op de redactie van iPhoned steeds minder apps op het horloge gaan gebruiken. Om de watchOS-apps nieuw leven in te blazen zou Apple de Apple Watch een eigen App Store geven.

Hier kun je voortaan heel gemakkelijk zien welke apps voor jou de moeite waard zijn en welke nieuwe apps er onlangs zijn verschenen. Of dat ervoor zorgt dat we weer meer watchOS-apps gaan gebruiken zal afhangen van de apps die we daar tegenkomen, maar het lijkt een slimme stap om deze een prominenter podium te geven.

2. Boeken, Dictafoon en Rekenmachine-app

Net als bij macOS 10.15 maken ook bij watchOS een aantal populaire iPhone-app de overstap. Zo zou Apple volgens de laatste geruchten de Dictafoon, Rekenmachine en Boeken-app naar de Watch brengen. Daarmee kun je respectievelijk gemakkelijk een gesprek opnemen vanaf je pols, snel iets uitrekenen of een audioboek luisteren.

3. Dose-app maakt medicijngebruik inzichtelijk

Naast oude bekende krijgt de Watch er mogelijk ook een tweetal gloednieuwe apps bij. Deze richten zich allebei op gezondheid en het voordeel dat je de Apple Watch altijd binnen handbereik hebt. De eerste app heet ‘Doze’ en is speciaal bedoeld voor mensen die medicijnen gebruiken. Met de app kunnen ze opgeven welke medicijnen ze slikken en wanneer. Vervolgens geeft de Watch je een tikje op je pols als het tijd is om een van je medicijnen te nemen.

4. Cyclus-app maakt menstruatiecyclus duidelijk

Naast deze Doze-app zou Apple ook aan een app met de naam Cyclus werken. Deze is bedoeld voor vrouwen die met de app gemakkelijk hun menstruatiecyclus bij kunnen houden. In plaats van op je iPhone te kijken kun je hierdoor snel een blik werpen op je Watch om hier meer info over op te vragen.

Daarmee focust Apple zich op twee nieuwe gezondheidsgebieden. iOS 13 zou aansluitend een nieuw gehoor-onderdeel krijgen in de Gezondheid-app die mensen meer inzicht geeft in geluid en mogelijke risico’s op gehoorschade.

5. Nieuwe complicaties en wijzerplaten

Ieder jaar voegt Apple een aantal nieuwe wijzerplaten en complicaties toe aan de Apple Watch met een watchOS-update, dus watchOS 6 zal dit jaar niet anders zijn. Wat deze wijzerplaten gaan toevoegen is nog niet duidelijk, maar wij hopen dat Apple iets bedenkt in de stijl van de Siri-wijzerplaat.

Apple werkt hard om zijn apps steeds slimmer te maken en beter af te stemmen op onze behoeftes, wat op een apparaat als de Apple Watch extra belangrijk is. De Watch laat zich met zijn kleine schermpje immers minder makkelijk bedienen, dus is het extra fijn als de Watch zelf bepaalde taken uitvoert.

watchOS 6 verwachtingen

6. Onthuld in juni, beschikbaar in september

Zoals gezegd zal Apple watchOS 6 onthullen tijdens WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsbeurs die dit jaar op 3 juni plaatsvindt. De presentatie begint om 19:00 uur Nederlandse tijd en zal ongeveer twee uur duren. Later die week zal de eerste ontwikkelaarsbèta verschijnen, waarna later in juni de publieke bèta aan de beurt is. Na verschillende bètaversies zal in september de definitieve versie van watchOS 6 uitkomen voor alle Watches die de update ondersteunen.

Lees ook onze andere WWDC-verwachtingen:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.