watchOS 6 onthuld: dit is er nieuw

Florence Peeters
3 juni 2019, 19:19
4 min leestijd
Breaking
watchOS 6 onthuld: dit is er nieuw

Apple heeft watchOS 6 officieel onthuld tijdens de WWDC 2019 keynote. Deze nieuwe functies brengt de update dit najaar naar de Apple Watch.

watchOS 6 officieel onthuld

Met watchOS 5 voegde Apple onder andere meer sportfuncties, de WalkieTalkie-functie en verbeterde notificaties naar de Apple Watch. Met watchOS 6 wordt Apples horloge opnieuw een stukje slimmer. In dit artikel zetten we alle nieuwe functies, verbeteringen en wijzerplaten uit watchOS 6 voor je op een rijtje.

watchOS 6 releasedatum

Hoewel watchOS 6 nu officieel gepresenteerd is, duurt het wel nog even tot je ermee aan de slag kunt. Ontwikkelaars krijgen nu al toegang, zodat ze de tijd hebben om apps te maken die watchOS 6 ondersteunen. Een paar maanden later volgt dan de publieke release, waarna Apple Watch-gebruikers de update kunnen installeren.

Voordat het zo ver is, kunnen nieuwsgierige gebruikers al gebruikmaken van de watchOS 6 bèta. Naar verwachting is deze versie volgende week voor publieke testers beschikbaar. Je kunt dan alvast alle nieuwe functies ontdekken, maar de kans is wel groot dat je stuit op bugs en andere fouten in de software. De uiteindelijke release van de update verwachten we eind september.

watchOS 6 officieel

iOS-apps en onafhankelijke App Store naar Apple Watch

Allereerst komen er een aantal standaard iOS-apps ook naar watchOS komen; Rekenmachine, Dictafoon en Audioboeken. Zeker de Rekenmachine-app is handig. Zo kun je bijvoorbeeld snel vanaf je pols uitrekenen hoeveel je vrienden moeten betalen voor een etentje.

Ten tweede hoef je straks niet meer per se een app op je iPhone te hebben om ook een Watch-app te kunnen draaien. Het slimme horloge krijgt namelijk zijn eigen App Store, waardoor je losse watchOS-apps direct kunt installeren vanaf je pols. Dit betekent ook dat ontwikkelaars speciale apps enkel bedoeld voor de Apple Watch kunnen maken, zonder een iOS-app te moeten ontwikkelen.

Gezondheidsfuncties voor gehoor en menstruatie-tracker

Opnieuw worden de gezondheidsfuncties van de Apple Watch uitgebreid. Dit keer kiest Apple voor je oren. watchOS 6 biedt een ingebouwde decibel-meter waardoor je de gezondheid van je gehoor kunt beschermen. Deze geluid-app toont hoe hard het geluid in jouw omgeving is, maar kan je ook een notificatie geven.

Gaat het er te hard aan toe in jouw omgeving, dan waarschuwt de Apple Watch je om eventuele gehoorschade te voorkomen of beperken. Daarbij slaat de app geen audio op, door slechts gecodeerde samples van het geluidsniveau te meten in plaats van geluidsopnames te maken.

watchOS 6 officieel

Speciaal voor vrouwen krijgt de Apple Watch ook een menstruatie-tracker. Deze is ingebouwd in de Gezondheid-app en biedt een discrete manier om je menstruatiecyclus bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om meldingen te krijgen wanneer je het meest vruchtbaar bent, wat vrouwen met een kinderwens zo een handje helpt.

Verder gaan ook de overzichten van de Activiteitsringen er anders uit zien. Waar je eerst enkel een simpel week- en maandoverzicht kreeg, komen er nu trends te staan. Zo krijg je een beter beeld van wanneer je veel of weinig beweegt, gemeten over een langere periode.

Meer mogelijkheden Siri en kleine verbeteringen

Er zitten verder een hoop kleine verbeteringen verstopt in watchOS 6. Zo wordt de navigatie met Maps op je Watch slimmer en is het straks mogelijk om gesproken navigatie vanaf je horloge te volgen. Bovendien komen er een paar nieuwe, handige complicaties bij die je aan wijzerplaat kunt toevoegen. Zo kun je op je scherm instellen dat je de kans op regen wil zien, of hoe hard het waait.

De bediening van het ‘Now Playing’-scherm wordt dynamischer en als je een sportsessie bijhoudt met de Workout-app, kun je ondertussen de stopwatch gebruiken. Siri op de Apple Watch wordt ook een stukje gebruikersvriendelijker. Zo kun je Siri koppelen aan Shazam, zodat je de spraakassistent kunt vragen om een onbekend nummer te traceren. Daarnaast toont Siri voortaan ook op het horloge zoekresultaten van het web.

watchOS 6 officieel

Nieuwe wijzerplaten en ‘taptic crime’

Tot slot breidt Apple met watchOS 6 opnieuw zijn assortiment van wijzerplaten uit. Er komen een aantal wijzerplaten bij die enorm veel informatie kunnen tonen op het kleine scherm. De nieuwe software-versie maakt het ook mogelijk om wijzerplaten meer te personaliseren, omdat je ze nog beter zelf kunt inrichten.

Daarnaast komt er een functie die je helpt bij het bijhouden van de tijd, de zogeheten ‘taptic chime’. Zodra de klok op een bepaald uur slaat, krijg je een subtiel tikje of kun je een geluidje kiezen wat dan te horen is.

Kijk mee met de WWDC 2019 livestream

Lees het laatste nieuws over WWDC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu