watchOS 5 gepresenteerd: dit is er allemaal nieuw

Erwin Vogelaar
4 juni 2018, 20:03
3 min leestijd
Breaking
watchOS 5 gepresenteerd: dit is er allemaal nieuw

Apple heeft watchOS 5 officieel onthuld tijdens de WWDC 2018-Keynote. Deze nieuwe functies komen dit najaar naar de Apple Watch.

watchOS 5 officieel onthuld

De Apple Watch wordt dit najaar wederom een stuk slimmer. Nu Apple watchOS 5 officieel heeft aangekondigd, weten we eindelijk welke nieuwe verbeteringen, functies en wijzerplaten we straks aan het slimme horloge kunnen toevoegen. In dit artikel zetten we ze één voor één voor je op een rijtje.

watchOS 5 releasedatum

Hoewel watchOS 5 onthuld is, duurt het nog even tot iedereen ermee aan de slag kan. Apple onthult de update altijd een paar maanden voor de publieke release, zodat ontwikkelaars de tijd hebben om apps te maken die watchOS 5 ondersteunen.

Kun je echt niet wachten om de update op je Apple Watch te zetten? Dan kun je gebruikmaken van de watchOS 5 beta, die eerst voor ontwikkelaars en naar verwachting volgende week ook voor publieke testers beschikbaar komt. Hiermee kun je alvast aan de slag met de nieuwe functies, maar is de kans wel groot dat je met bugs en andere fouten in de software te maken krijgt.

Meer sportfuncties

In watchOS 5 voegt Apple de mogelijkheid toe om je vrienden uit te dagen voor een week lange wedstrijd. Er wordt vervolgens bijgehouden wie zijn activiteitsringen het beste vult. Tijdens de week krijg je notificaties over je voortgang en of je voor- of achterloopt. Uiteraard krijgt de winnaar er een mooie badge voor.

Met watchOS 5 voegt Apple tevens nieuwe work-outs toe. Je kunt een work-out voor yoga of voor een hike starten. Ook hardlopers krijgen nieuwe opties, zoals waarschuwingen over het tempo waarin je wil lopen. De Apple Watch zal work-outs met watchOS 5 automatisch herkennen. Je hoeft deze dus niet meer handmatig te starten en te stoppen.

Communiceren met elkaar en Siri

Apple introduceert met watchOS 5 Walkie-Talkie. Het is een nieuwe app waardoor je makkelijk met elkaar kunt praten via je horloge. Dat werkt als een ouderwetse Walkie-Talkie, wat handig is voor korte spraakberichtjes.

Daarnaast wordt Siri op de Apple Watch verbeterd. Naast de optie om Siri Shortcuts te gebruiken zoals in iOS 12, verschijnen apps van derde partijen met watchOS 5 op de Siri-wijzerplaat. Tevens kun je Siri activeren door enkel je pols omhoog te houden en te praten.

Interactieve notificaties

Notificaties in watchOS 5 zijn meer interactief. Dat betekent dat je binnen notificaties de mogelijkheid krijgt om acties te ondernemen.

watchOS 5 officieel

Webcontent en podcasts

Met watchOS 5 ondersteunt de Apple Watch ook WebKit. Dat betekent dat je makkelijk webcontent kunt bekijken op het kleine schermpje van het horloge. Ook de Podcasts-app van Apple komt naar Apple Watch met watchOS 5. Dat betekent dat je podcasts kunt luisteren zonder je iPhone. Handig voor tijdens het sporten als je iets anders wil luisteren dan muziek.

watchos 5 officieel

Apple Watch regenboog-wijzerplaat en -bandje verkrijgbaar

Naast watchOS 5 heeft Apple nog een andere verrassing voor Apple Watch-dragers in petto. Vanaf vandaag is er een nieuwe gratis wijzerplaat beschikbaar met de kleuren van de regenboog. Ook is er een nieuwe versie van het Pride-bandje beschikbaar. Juni is Pride Month, met Pride-evenementen over de hele wereld en Apple doet daar elk jaar aan mee.

watchos 5 officieel

Op het moment van schrijven is WWDC 2018 nog in volle gang. Volg de livestream en houd iPhoned in de gaten om als eerste op te hoogte te zijn van alle nieuwe aankondigingen die Apple vandaag doet. Dit bericht wordt continu aangevuld met nieuwe informatie.

Kijk mee met de WWDC 2018 livestream

Lees het laatste nieuws over WWDC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen