6 manieren waarop watchOS 4 de Apple Watch beter kan maken

Lars Paijmans
25 mei 2017, 19:27
4 min leestijd
6 manieren waarop watchOS 4 de Apple Watch beter kan maken

Op WWDC onthult Apple de opvolger van watchOS 3. Welke dingen kan en moet Apple aan de software van de Apple Watch verbeteren? Onze verwachtingen op een rij.

watchOS 4 verwachtingen

5 juni 2017, 19:00 stipt. Omcirkel dit tijdstip maar alvast in je agenda, want dan geeft Apple zijn eerste keynote van 2017. Een deel van de presentatie zal over de toekomst van de Apple Watch gaan, en hoe watchOS 4 met nieuwe en verbeterde functies het slimme klokje verbetert.

1. Meer sporten in Workout

Tot nu toe hebben we weinig concrete aanwijzingen over watchOS 4. Wel zou Apple tests hebben gedaan om skiën en snowboarden als training toe te voegen aan de app. Die zouden het bestaande aanbod van Workouts uitbreiden, en de kans bestaat dat Apple nog meer verbeteringen aan toevoegt. Ook zou Apple workouts socialer kunnen maken door de info ervan gemakkelijker deelbaar te maken. Dit past mooi in de visie die het bedrijf heeft met de Watch: een apparaat om mensen meer te laten bewegen.

watchOS 4 verwachtingen

2. Beter je gezondheid checken, ook voor diabetici?

Het duurde even, maar Apple heeft eindelijk gevonden waar de Apple Watch in uitblinkt: Gezondheid. Iedere dag de drie gekleurde ringen vullen is een verslavende bezigheid geworden en de kans is groot hier extra op wordt ingezet met watchOS 4. Denk aan nieuwe medailles om te verdienen voor het behalen van je gezondheidsdoelen, maar watchOS 4 kan verder gaan. Zo verzamelt de Watch nu tal van nuttige gegevens, maar wordt hier nog weinig mee gedaan.

Door deze data op een overzichtelijke manier te bundelen, kun je als gebruiker bijvoorbeeld meer inzichten krijgen in je hartslag. Als de Watch Series 3 (zoals de geruchten doen vermoeden) een glucosemeter voor diabetici introduceert, zou dat dat een mooie kans zijn om alle gezondheidsdata die het horloge verzamelt op een overzichtelijkere manier in kaart te brengen. Zo kan de Watch zelfs adviezen gaan geven op basis van gezondheidsdata.

3. Slaap tracken met de Apple Watch

Een functie waar gebruikers al sinds de eerste Watch op hopen: een eigen app van Apple waarmee je slaapritme geregistreerd wordt via de smartwatch. Weten hoe je slaapt geeft immers veel inzichten op het gebied van gezondheid, en nu Apple slaap-startup Beddit heeft overgenomen, lijkt het bedrijf uit Cupertino hier werk van te willen maken. Het enige probleem dat we hierbij kunnen bedenken is de accuduur van de eerste Watch en de Watch Series 2. Die laten we bewust ‘s nachts op zodat we er overdag een volle dag mee kunnen doen op een enkele acculading. Tenzij Apple hier een oplossing voor vindt, kan het voor veel lege horloges zorgen als men vergeet om ze in de ochtend nog even op te laden.

watchOS 4 verwachtingen

4. Nieuwe wijzerplaten

Bij een update horen natuurlijk ook nieuwe wijzerplaten. In de regel voegt Apple altijd een aantal nieuwe toe met een watchOS-update, en dat zal bij watchOS 4 niet anders zijn. Zo kregen we vorig jaar een aantal wijzerplaten die gericht waren op gezondheid. Ontwikkelaars kunnen nog steeds niet hun eigen wijzerplaten maken, in tegenstelling tot Android Wear. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat hier binnenkort verandering in komt, al stelt Apple zijn software wel steeds meer open voor externe partijen. Apps de vrijheid geven om hun eigen watchface te maken, zou gebruikers in ieder geval meteen talloze nieuwe opties geven om hun klokje te personaliseren.

5. Een nieuw appscherm

Als we één ding graag anders zouden zien, is het het scherm waarin je een app selecteert. Met watchOS 3 werden grote stappen gezet om de interface toegankelijker en simpeler te maken, maar het enorme veld met cirkelvormige apps werd daarin even vergeten. We hopen dan ook dat Apple de lijn doorzet die vorig jaar werd ingezet. Door het kleine display heeft de Watch er baat bij om zo simpel mogelijk te werken. Het huidige app-scherm staat lijnrecht tegenover deze theorie.

6. Scribble in het Nederlands

De Scribble-techniek die vorig jaar werd geïntroduceerd, is een uitkomst voor mensen die snel willen reageren op berichten. Door de letters op je scherm te tekenen, maakt de Watch er vanzelf een lopende zin van. Jammer genoeg wordt de Nederlandse taal nog niet ondersteund, waardoor we nu nog zijn aangewezen op standaardantwoorden of het inspreken van een reactie. Laten we hopen dat watchOS 4 meer talen toevoegt om deze handige functie te ondersteunen.

Lees ook: Dit verwachten we van het nieuwe macOS

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Spotlight: watchOS 4

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's