12 verwachtingen van het nieuwe watchOS 2

Rutger Otto
2 september 2015, 17:15
4 min leestijd
12 verwachtingen van het nieuwe watchOS 2

Over een week vindt het volgende Apple-evenement plaats en wij hopen meer te horen over de watchOS 2. Het vernieuwde besturingssysteem zal waarschijnlijk volgende maand uitkomen, wat verandert er allemaal?

Lees verder na de advertentie.

WatchOS 2 verwachtingen

De Apple Watch staat op het punt om een stuk beter te worden. Voor het eerst krijgt het besturingssysteem een grote update, van watchOS naar watchOS 2. In juni werd de update al aangekondigd, samen met iOS 9. We denken dat watchOS 2 tijdens het Apple-event op 9 september ook nog even aan bod komt. Inmiddels weten we er al veel over, tijd voor een lijst met verwachtingen.

1. Releasedatum

We beginnen met iets wat nog onbekend is: de releasedatum van watchOS 2. Net als de datum van iOS 9 is die nog niet prijsgegeven. Een nieuwe versie van iOS verschijnt vaak in september, niet lang na de presentatie van Apple. Wellicht komt het nieuwe besturingssysteem van de Apple Watch ook vrij snel. We verwachten in elk geval dat Apple de datum prijsgeeft.

apple watch activity

2. Native apps

De belangrijkste vernieuwing voor de Apple Watch is ondersteuning voor native apps. Dat betekent dat apps straks direct vanaf je Apple Watch draaien, in plaats vanaf je iPhone, wat nu het geval is. Dat is een zeer welkome verbetering, vooral omdat apps dan sneller gaan werken en meer mogelijkheden bieden.

3. Tijdreizenwatchos 2 verwachtingen

Tijd wordt nog belangrijker op de Apple Watch. Aan watchOS 2 wordt Tijdreizen toegevoegd, een functie waarmee je snel de agendapunten van vandaag, morgen of gisteren checkt. Daarvoor draai je aan de Digital Crown. Door erop te drukken zie je de huidige dag. Voor deze functie lijkt Apple overigens goed gekeken te hebben naar de Pebble Time, de nieuwste Pebble die helemaal rond eenzelfde soort agenda-functie is ingericht.

4. Meer mogelijkheden voor apps

Derde partijen die apps voor de Watch ontwikkelen, krijgen meer toegang tot functionaliteiten. Dat betekent meer mogelijkheden voor verschillende applicaties. Zo meet je straks je hartslag met een app als Strava. Andere apps gebruiken bijvoorbeeld je versnellingsmeter. Als voorbeeld daarbij geeft Apple de golf-app Ping die de snelheid van je swing meet. Vooral sport-apps zullen hier flink beter van worden, maar je zou bijvoorbeeld ook je lampen in huis kunnen dimmen door aan de Digital Crown te draaien. Handig is ook dat apps van derden straks zogeheten complicaties kunnen tonen op het uurwerk, bijvoorbeeld om te checken hoe laat je vlucht gaat.

Bus & Trein Apple Watch

5. Video’s kijken

Het kleine schermpje van de Apple Watch lijkt er niet echt voor gemaakt, maar het moet straks mogelijk zijn om filmpjes op de smartwatch te bekijken. Waarschijnlijk is dat vooral bruikbaar voor korte filmpjes, zoals die van Vine en Instagram.

6. Meer vrienden en kleuren om te tekenen

Met watchOS 2 passen er meer vrienden op je favorieten-scherm. Dat worden er maximaal twaalf. En mocht je ze een tekening willen sturen, dan is dat straks eveneens in meerdere kleuren mogelijk. Momenteel kun je slechts in één kleur krabbelen, in de toekomst heb je meer vrijheid om kleuren toe te voegen aan één creatie.

7. Wifi

Straks is het voor de Apple Watch direct mogelijk om met bekende wifi-netwerken te verbinden, zonder tussenkomst van een iPhone. Daardoor krijg je meer mogelijkheden met de Apple Watch zonder dat je smartphone in de buurt moet zijn. Ook kun je op deze manier apps updaten.

8. Display tijd

Tijdens de bèta-versies werd duidelijk dat het scherm van de Apple Watch met de volgende versie van het besturingssysteem langer aan kan dan nu het geval is. Momenteel gaat het display na 15 seconden uit, met watchOS 2 kun je instellen dat dat pas na 70 seconden gebeurt, als deze functie de uiteindelijke versie haalt.

apple watch nacht

9. Nachtklokmodus

Leg je de Apple Watch ’s avonds op je nachtkastje om op te laden, dan kun je hem met watchOS 2 nog gewoon gebruiken met de nachtweergave. Het scherm gaat dan aan als je de Crown, het scherm of de knop aan de zijkant aanraakt. Gaat je wekker af, dan kun je de knop aan de zijkant indrukken om hem uit te zetten of gebruik je de Digital Crown om hem te snoozen.

10. Nieuwe klokjes

Met watchOS 2 wordt je Apple Watch nog veel persoonlijker dankzij de nieuwe wijzerplaten. Je kunt timelapses instellen van beroemde plaatsen als Hongkong of Londen, maar het is ook mogelijk een eigen foto te gebruiken. Niet genoeg aan één afbeelding? Dan stel je een heel album in. Steeds als je dan je pols optilt, verschijnt een andere foto uit je album.

11. Verbeteringen in apps van Apple

watchos 2 kaarten

Apps van derden krijgen meer mogelijkheden, maar Apple’s eigen apps ook. Zo kun je straks (eindelijk) direct e-mail beantwoorden door te dicteren, emoji te sturen of door een aantal standaardantwoord te gebruiken. De Kaarten-app wordt eveneens beter. Voor een aantal grote steden in verschillende landen kun je actuele dienstregelingen van het openbaar vervoer bekijken, net als routes naar haltes en stations. Of Nederland en België daar bij zitten is onbekend. Ook zal Siri worden verbeterd. Zo schakel je bijvoorbeeld het woordenboek in of bereken je een fooi.

12. Activeringsslot

Het nieuwe watchOS krijgt betere beveiliging met het activeringsslot. Schakel je dit slot in, dan is een Watch alleen nog in te schakelen met een Apple ID en een watchwoord. Op die manier is je Apple Watch (en opgeslagen informatie) altijd veilig, zelfs als je de Watch verliest of als hij wordt gestolen.

Lees meer over de Apple Watch

Categorie: Apple
Spotlight: watchOS 2

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Sport
Apple Watch Sport
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's