Schermen met Termen #5: van teraflops tot Gorilla Glass

Erwin Vogelaar
13 juni 2019, 19:21
4 min leestijd
Schermen met Termen #5: van teraflops tot Gorilla Glass

Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de één gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #5 leggen we uit: wat zijn teraflops, wat is spyware en meer.

Lees verder na de advertentie.

Schermen met Termen #5: wat zijn teraflops?

Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de één niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaan we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.

Wat zijn teraflops?

Apple heeft de nieuwe Mac Pro aangekondigd, die in theorie 56 teraflops kan halen. Maar wat zijn teraflops?

Zodra er nieuwe stevige hardware, zoals een Mac of spelcomputer, wordt aangekondigd, dan worden de apparaten meestal gepresenteerd met een hele hoop cijfers. Eén van de meest opvallende cijfers is de teraflop. Niet alleen omdat het een maf klinkend woord is, maar ook omdat dit een van de belangrijkste cijfers is waar bedrijven mee concurreren. Maar wat is de teraflop nou eigenlijk?

Om het woord teraflop te begrijpen moet je eerst weten wat FLOPS betekent. Deze afkorting staat voor ‘floating point operations per second’. Vertaald naar het Nederlands staat dat voor ‘zwevendekommabewerkingen per seconde’. Deze eenheid geeft aan wat de rekenkracht is van de computer.

Omdat de rekensnelheid van computers in de loop van de tijd snel toeneemt, gaat het om flinke aantallen FLOPS. Daarom wordt er gesproken van megaflops, gigaflops en daarna dus teraflops. Net zoals je bijvoorbeeld megabyte, gigabyte en terabyte hebt. Een teraflop staat voor 100.000.000.000 zwevendekommabewerkingen per seconde. Met 56 teraflops worden dat er dus 5.600.000.000.000.

wat zijn teraflops

Wat is spyware?

WhatsApp moest in mei snel worden geüpdatet, omdat hackers makkelijk spyware konden installeren. Wat is spyware precies?

De naam spyware verklapt al grotendeels waar dit om gaat: software om mee te spioneren. Spyware is een verzamelnaam voor alle soorten software die, zonder dat de gebruiker het door heeft, informatie verzamelt over de gebruiker en deze doorstuurt naar een externe partij.

Spyware kan op verschillende manieren op je apparaat terecht komen. Dan kan bijvoorbeeld doordat je software installeert van onbetrouwbare bron waar spyware in zit verwerkt. Bijvoorbeeld als je niet wil betalen voor een programma en daarom maar een illegale versie van een onbetrouwbare plek haalt. Spyware kan ook zonder jouw handelen worden geïnstalleerd: door een hacker die een kwetsbaar deel in jouw besturingssysteem of app misbruikt.

Maar wat wordt er dan van je verzameld? Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld welke apps je gebruikt en waar je op zoekt, om zo advertenties af te stellen op jouw interesses. Door je toetsaanslagen bij te houden, kunnen je inloggegevens worden gekopieerd. Er kan bijgehouden worden wie je belt en voor hoelang. De mogelijkheden en de kwalijke gevolgen zijn enorm.

wat zijn teraflops

Hoe werkt Gorilla Glass?

Als Gorilla Glass een millimeter dikker zou zijn, dan zouden iPhone-schermen praktisch onbreekbaar worden. Maar hoe werkt Gorilla Glass?

Bij nieuwe generaties iPhones hoort ook vaak een nieuwe generatie Gorilla Glass. Dit speciale glas voor schermen werd voor de eerste keer in de eerste iPhone gebruikt. Het glas is extra stevig, zodat er een kleinere kans bestaat dat het scherm breekt als je het toestel laat vallen. Maar hoe kan Gorilla Glass sterker zijn dan ander glas?

Gorilla Glass is in de basis inderdaad gewoon glas, maar via chemicaliën wordt dit glas versterkt. Het exacte proces is wellicht iets te complex voor deze rubriek, maar het komt er op neer dat ionen in het oppervlakte van het glas worden geduwd voor meer compressie.

Vervolgens wordt het glas in een bad van gesmolten zout gestopt van maar liefst 400 graden Celsius. Hierdoor worden kleine ionen vervangen voor grotere ionen, waardoor er nog meer compressie en dus een steviger scherm ontstaat.

Wat is Gatekeeper?

Met de aankondiging van macOS Catalina, voegt Apple een nieuw vereiste voor beveiliging toe. Dat werkt via Gatekeeper.

Een vast onderdeel van macOS is Gatekeeper. Dat is voor Apple de manier om gebruikers te beschermen tegen het installeren van kwaadaardige software. Gatekeeper controleert of software die de gebruiker buiten de Mac App Store om downloadt, een Developer ID-certificaat heeft. Dat betekent dat de software van een betrouwbare ontwikkelaar komt.

Sinds macOS Mojave is het voor app-makers mogelijk om hun software bij Apple in te dienen en deze te laten controleren. Dat gaat helemaal automatisch. Deze controle is nu verplicht om de software überhaupt te kunnen installeren op macOS Catalina. Zo kun jij erop vertrouwen dat je geen nare dingen installeert.

Lees de vorige edities van Schermen met Termen

Wil je jezelf opfrissen over andere termen die vaak terugkeren? Lees dan ook de vorige edities van onze rubriek. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om volgende edities te ontvangen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen