De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Schermen met Termen #9: alles over games en geld

Erwin Vogelaar
7 oktober 2019, 19:28
4 min leestijd
Schermen met Termen #9: alles over games en geld

Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de één gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #9 leggen we uit: wat is free to play? Een lootbox? En meer.

Lees verder na de advertentie.

Schermen met Termen #9: wat is free to play?

Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de één niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaan we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.

Afgelopen maand is Apple Arcade gelanceerd, een nieuwe abonnementsdienst. Het interessante aan Apple Arcade is dat gebruikers door het betalen van een maandelijks bedrag games kunnen spelen, die op geen enkele andere manier om geld vragen. Lees meer daarover in onze Apple Arcade review.

Dat is een groot verschil met veel andere games die via de App Store verkrijgbaar zijn. Die gebruiken allerlei specifieke termen die veel zeggen over de kosten van de game, maar niet voor iedereen duidelijk zijn. Dacht je bijvoorbeeld dat free-to-play betekende dat de hele game gratis was? Zeker niet.

wat is free to play

Wat is free-to-play?

Free-to-play betekent dat een game gratis te downloaden en spelen is. Maar het betekent niet dat er helemaal geen geld in de game is uit te geven. De makers moeten ook wat verdienen. Daarom is het meestal mogelijk om kleine aankopen te doen.

Denk aan het kopen van extra energie om zo door te kunnen spelen, of het aanschaffen van cosmetische voorwerpen om het uiterlijk van het gamepersonage, of een wapen te veranderen. De kosten voor deze kleine aankopen kunnen flink oplopen.

Wat is een premium game?

Een game die voor een vast bedrag in de App Store staat, wordt ook wel een premium game genoemd. Dit zijn games die meestal enkele euro’s kosten, maar je daarna vaak volledig kunt spelen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

Wat zijn microtransacties?

Microtransacties zijn kleine in-app aankopen van meestal een paar euro, om iets te ontgrendelen in een game. Dat kan gaan om cosmetische items zoals een leuk pakje in Fortnite. Het kan ook gaan om extra Pokéballs in Pokémon GO. Of om extra energie in een game, waarin je moet wachten of betalen om verder te spelen.

Gamemakers verzinnen slimme manieren om spelers te verleiden tot het doen van deze aankopen. Slim hieraan is dat elke aankoop goedkoop lijkt, maar dat het onopgemerkt toch flink bij elkaar kan optellen. Deze microtransacties komen vooral voor in free-to-play-games, maar soms ook premium games.

wat is free to play

Wat is een lootbox?

Een lootbox is een vorm van microttransactie waarbij je niet precies weet wat je krijgt. Meestal gaat het in games om een letterlijke kist, die pas wordt geopend nadat er voor is betaald. Games moeten tegenwoordig aangeven hoeveel kans er is dat bepaalde items uit de kist komen.

Er is dan meestal een hele kleine kans dat een zeldzaam item uit de kist komt. De verleiding is dan groot om meerdere kisten te kopen, in de hoop dat het gewenste item er eindelijk uit komt.

Wat is een Battle Pass?

Een Battle Pass is een andere manier om geld uit te geven in een game, bijvoorbeeld in Fortnite, PUBG: Mobile en Call of Duty: Mobile. Het idee is dat spelers door te spelen voorwerpen kunnen verdienen, zoals een nieuw uiterlijk voor hun personage.

Door het kopen van een Battle Pass verdienen ze door te spelen meer dingen. Ook zijn er vaak uitdagingen verbonden aan een Battle Pass. Een Battle Pass wordt meestal gekocht voor een speelseizoen. Dat betekent dat het volgende seizoen weer een nieuwe Battle Pass beschikbaar is.

Lees de vorige edities van Schermen met Termen

Wil je jezelf opfrissen over andere termen die vaak terugkeren? Lees dan ook de vorige edities van onze rubriek. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om volgende edities te ontvangen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen