De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Schermen met Termen #3: van elektrocardiogram tot hexa cores

Erwin Vogelaar
3 april 2019, 19:22
4 min leestijd
Schermen met Termen #3: van elektrocardiogram tot hexa cores

Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de één gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #3 leggen we uit: wat is een elektrocardiogram, plaintext, hexa core en meer.

Lees verder na de advertentie.

Schermen met Termen #3: wat is een elektrocardiogram

Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de één niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaat we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.

Wat betekent cross-site tracking?

Met de update naar iOS 12.2 en de nieuwste versie van macOS, biedt Apple via Safari betere bescherming tegen cross-site tracking. Maar wat is dat eigenlijk?

De meeste websites die je bezoekt, houden bij wat je doet. Op deze manier kunnen de makers zien of hun website-ontwerp goed werkt. Sommige websites zijn gekoppeld aan andere pagina’s, zodat ook zij mee kunnen kijken.

Bijvoorbeeld omdat een webwinkel een winkelmandje van een derde partij gebruikt. Het komt ook vaak voor dat er een knop van een sociaal netwerk op een website staat, waardoor dat sociale netwerk kan zien dat jij de website bezoekt. Dat wordt cross-site tracking genoemd. Safari blokkeert dit, zodat je privacy gewaarborgd blijft.

wat is een elektrocardiogram

Wat betekent plaintext?

Een hoop wachtwoorden stonden bij Facebook opgeslagen in plaintext en dat is slecht nieuws. Maar wat is plaintext eigenlijk?

Wachtwoorden blijven een kwetsbaar onderdeel van onze online accounts. Zelfs al doe je nog zo je best, met sterke unieke wachtwoorden voor elk account en een goede wachtwoordmanager, dan kunnen de websites achter de accounts nog grote fouten maken. Facebook was deze keer weer eens aan de beurt.

Facebook had namelijk miljoenen wachtwoorden opgeslagen in plaintext. Dat betekent dat iedereen die toegang tot de wachtwoorden had ze kon lezen. Plaintext is digitale informatie die niet versleuteld is. Normaal horen wachtwoorden versleuteld opgeslagen te zijn, zodat niemand er zomaar bij kan. Nu kan in principe iedereen van Facebook bij die wachtwoorden en er in zoeken. Daarom is naast een goed wachtwoord, ook tweestapsverificatie belangrijk.

Wat zijn hexa cores?

De iMac heeft een langverwachte upgrade gekregen. Onder de motorkap zitten nu hexa cores. Maar hoe zit het met al deze cores en wat zijn het?

Het hart van een computer is de cpu, of processor. Dat is bij alle computers hetzelfde. Deze chip doet al het denkwerk van de computer. Hoe sneller deze processor is, des te meer berekeningen per seconden de computer kan doen.

Niet zo lang geleden had een processor nog gewoon een enkele kern, of core. Een enkele kern biedt tegenwoordig lang niet genoeg snelheid voor ons gebruik. Daarom wordt er gebruikgemaakt van multikernprocessors. Met deze technologie worden meerdere processors in één chip verwerkt. In een hexa core-processor zitten maar liefst zes kernen.

wat is een elektrocardiogram

Dat betekent dat een hexa core-processor doorgaans sneller is dan een dual core- (twee kernen) of quad core-processor (vier kernen). Toch is niet alleen het aantal kernen belangrijk voor de snelheid van je computer, maar ook de snelheid van de losse kernen.

Wat betekent elektrocardiogram?

Met watchOS 5.2 is nu mogelijk om een ecg te maken, ook wel een elektrocardiogram. Dit hartfilmpje kijkt of je een specifieke afwijking hebt. Maar wat is het specifiek?

Een elektrocardiogram is een test. Deze test meet de elektrische signalen van je hart. In het woord elektrocardiogram staat ‘elektro’ dus voor elektrisch en ‘cardio’ voor hart.

Tijdens elke hartslag gaan er elektrische prikkels door je hart heen, om ervoor te zorgen dat het orgaan zich vult met bloed en daarna samentrekt om dat bloed je lichaam door te pompen. Een electrocardiogram vangt deze signalen op en zet ze om in beeld. In het geval van de Apple Watch, kan de wearable zien of de hartslag regelmatig of onregelmatig is.

Wil je weten hoe je zelf een elektrocardiogram maakt met de Apple Series Series 4? Wij leggen stap voor stap uit hoe je een Apple Watch-hartfilmpje maakt. En zo deel je dat hartfilmpje met de huisarts.

Lees de vorige edities van Schermen met Termen:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen