Schermen met Termen #7: van e-sim tot SSD

7 augustus 2019, 19:27
4 min leestijd
Schermen met Termen #7: van e-sim tot SSD

Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de één gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #7 leggen we uit: wat is e-sim, wat is SSD en wat betekent ververssnelheid?

Lees verder na de advertentie.

Schermen met Termen #7: wat is e-sim?

Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de één niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaan we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.

Wat is e-sim?

T-Mobile wordt de eerste grote Nederlandse provider die e-sim gaat aanbieden. Maar wat is e-sim?

Standaard wordt er bij een nieuwe iPhone een simkaartpinnetje meegeleverd. Dat is nodig om een simkaart in de smartphone te stoppen en later te verwisselen. In de toekomst hoeft dat niet meer. De e-sim is namelijk op komst.

De e-sim is niet langer een onhandig, klein, fysiek kaartje dat je via een lade in je telefoon moet stoppen. E-sim bestaat namelijk uit software die zich voordoet als een simkaart.

Het belangrijke voordeel daarvan is dat je de simkaart dus ook niet meer fysiek hoeft te wisselen als je op vakantie bent of van provider wisselt. Een ander voordeel is dat met e-sim in principe elke telefoon een dual sim-toestel is, waardoor je makkelijk wisselt tussen privé en werk. Een extra voordeel is dat op termijn de fysieke lade in de telefoon helemaal verdwijnt en dat scheelt weer ruimte.

Op dit moment ondersteunen de iPhone XS, XS Max en XR e-sim, maar oudere iPhones niet.

wat is e-sim

Wat is SSD?

De SSD-opslag van de nieuwe MacBook Air blijkt trager te zijn dat het model van vorig jaar. Maar wat is een SSD nou eigenlijk?

SSD staat voor ‘solid state drive’ en heeft voor veel opslagdoeleinden de harde schijf vervangen. Harde schijven maken gebruik van draaiende magnetische schijven om data op te slaan en zijn daardoor relatief kwetsbaar. Laat je bijvoorbeeld een computer met een draaiende schijf vallen, dan kan die makkelijk beschadigen en raak je mogelijk je gegevens kwijt. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en slaat je data elektronisch op.

Dat biedt een hoop voordelen: het is veiliger, zuiniger en stiller. Bovenal is een SSD veel sneller. Dat merk je bijvoorbeeld goed bij het opstarten van een computer. Een groot nadeel is dat een SSD doorgaans een stuk duurder is dan een harde schijf. Daarom worden in veel computers nog beide technologieën gebruikt om gegevens op te slaan: een harde schijf voor het gros van de data en een SSD voor het opstarten van de computer en de belangrijkste programma’s.

Apple heeft er blijkbaar gekozen om een iets tragere SSD in de nieuwe MacBook Air te stoppen. Waarschijnlijk om kosten te besparen. Aangezien SSD-technologie behoorlijk snel is, zullen de meeste gebruikers dat verschil niet merken.

wat is e-sim

Wat betekent ververssnelheid?

De iPhones in 2020 krijgen mogelijk een ProMotion-scherm met een hogere ververssnelheid. Maar wat betekent dat?

Apple gebruikt voor zijn iPad Pro’s al enkele jaren een ProMotion-scherm, met hogere ververssnelheid. ProMotion is een marketingterm voor schermen met een hoge ververssnelheid. Specifiek gaat dit om een snelheid van 120 Hertz. Normaal hebben schermen in Apple-apparaten een ververssnelheid van 60 Hertz.

De ververssnelheid betekent concreet hoe vaak per seconden het beeld wordt ververst. Dus eigenlijk hoe vaak het beeld opnieuw wordt opgebouwd. Met een ververssnelheid van 60 Hertz wordt het beeld elke seconde zestig keer ververst. Een hogere ververssnelheid zorgt er daarom voor dat beelden er vloeiender uitzien.

Dat wordt op Apple-apparaten niet alleen gebruikt voor soepele beelden, maar bijvoorbeeld ook om tekenen met een Apple Pencil realistischer aan te laten voelen. Natuurlijk beïnvloedt het vaker verversen van het scherm wel de accu.

wat is e-sim

Wat is Time of Flight?

Mogelijk krijgen de nieuwe iPhones in 2020 een Time of Flight-sensor, maar wat is dat eigenlijk?

Smartphonemakers proberen tegenwoordig voornamelijk te concurreren met goede camera’s. In de duurste iPhones die Apple in 2020 uitbrengt, zit mogelijk een Time of Flight-sensor als grote vernieuwing.

Time of Flight berekent de tijd die het kost voor een object, golf of deeltje om een afstand door een medium af te leggen. Bij een Time of Flight-camera, zoals mogelijk in een toekomstige iPhone, gaat dat om de tijd die het kost voor licht om van de camera naar objecten in je omgeving te reizen. Daardoor kan de camera diepte waarnemen en dus een 3d-beeld van je omgeving maken.

Zo’n sensor is vergelijkbaar met hoe er nu een 3d-scan van je gezicht wordt gemaakt met Face ID, maar dan in de camera aan de achterkant van je telefoon. Deze technologie kan onder andere worden gebruikt om augmented reality-elementen beter in je omgeving te verwerken.

wat is e-sim

Lees de vorige edities van Schermen met Termen

Wil je jezelf opfrissen over andere termen die vaak terugkeren? Lees dan ook de vorige edities van onze rubriek. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om volgende edities te ontvangen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu