Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de Ă©Ă©n gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #10 leggen we uit: wat is bufferen? Wat is bitrate? En meer.
Lees verder na de advertentie.
Schermen met Termen #10: wat is bufferen?
Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de Ă©Ă©n niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaan we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks dieper in op een aantal termen uit het nieuws.
Onlangs is Apple TV Plus gelanceerd, de nieuwste streamingdienst op de markt met series en films van Apple. Bij het gebruik van dergelijke diensten kun je tegen de komende termen aanlopen.
Wat is VOD?
VOD is de afkorting voor Video on Demand. Dat betekent dat jij een serie of film kunt kijken wanneer je wil. Dat gaat zowel om het huren of kopen van een film en deze vervolgens downloaden, als streamen op diensten zoals Apple TV Plus, Netflix en NPO Start. Dat is natuurlijk een groot verschil met hoe video vroeger werd gekeken. Je moest bijvoorbeeld wachten tot je favoriete serie weer op televisie kwam. Gelukkig ligt die tijd ver in het verleden.
Wat is bufferen?
Tijdens het kijken van een serie of film kun je tegen de melding ‘buffering’ aanlopen, waarna het even duurt tot de video weer verder gaat. Zodra je een serie of film streamt, wordt het volgende segment alvast gedownload op je apparaat, zodat de video soepel afspeelt.
Dat segment wordt de buffer genoemd. Zodra de video sneller afspeelt dan wat er is gedownload, moet er worden gebufferd. Meestal komt dat door een limiet in de internetverbinding. Heb je veel last van bufferen, dan helpt het om de kwaliteit van de video te verlagen. Dan ziet het er wat minder mooi uit, maar kun je wel kijken zonder onderbrekingen.
Wat is bitrate?
De bitrate is het aantal bits dat binnen een bepaalde tijd wordt verzonden. Meestal wordt er gesproken over bitrate per seconde. Hoe hoger de bitrate, des te meer data er wordt verstuurd en hoe hoger de kwaliteit van een video is. Om een video met hoge bitrate af te kunnen spelen, is een internetverbinding met een hoge bandbreedte nodig.
Wat is resolutie?
De resolutie van een video geeft aan uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Hoe hoger dit aantal is, des te scherper de video zal zijn. Gaat het over 1080p, dan betekent dat 1920 bij 1080 pixels. Het beeld bestaat dan uit ruim twee miljoen puntjes. 4K, de overtreffende trap, voegt daar nog eens een hele hoop pixels aan toe.
De vooruitgang in kwaliteit bij een hogere resolutie is afhankelijk van het scherm waar het op wordt gekeken. Een video in 4K-resolutie komt pas tot zijn recht op een scherm dat daadwerkelijk al die pixels kan laten zien. Maar hoe groter dat 4K-scherm is, des te meer die pixels worden uitgerekt en de kwaliteit weer achteruit gaat.
Wat is een codec?
Om video’s te kunnen streamen, moeten ze worden gecomprimeerd. Comprimeren betekent dat de grootte van het bestand wordt verkleind. Dat is nodig, want anders zijn videobestanden veel te groot om via onze internetverbindingen te streamen.
Voor compressie van video worden codecs gebruikt. Deze codec bepaalt hoe groot het bestand wordt en hoe goed de kwaliteit blijft. Moderne codecs kunnen veel kleinere bestanden opleveren zonder kwaliteitsverlies. Daardoor worden streams in goede kwaliteit ook toegankelijk voor mensen met een wat tragere internetverbinding.
Wat is een framerate?
De framerate is hoevaak het beeld per seconde wordt ververst. Video bestaat namelijk uit een reeks stilstaande beelden die zo dicht op elkaar zijn geplakt, waardoor het beeld lijkt te bewegen.
Video’s met een hoge framerate, zoals zestig frames per seconde (60fps), ogen extreem soepel. Vaak zijn er problemen met de framerate bij live video’s. Is de internetverbinding bij de kant van de livestreamer slecht, dan zakt de framerate naar beneden, met haperingen tot gevolg.
Wat is HDR?
HDR staat voor High Dynamic Range. Dat is een manier om beelden die je streamt nog mooier te maken. Specifiek door een groter verschil tussen de maximale helderheid en maximale duisterheid. Er zijn diepere kleuren zichtbaar en heldere delen van het beeld spatten van het scherm. Voor HDR moet de video zelf HDR aanbieden, en daarnaast moet je scherm het ondersteunen.
Lees de vorige edities van Schermen met Termen
Wil je jezelf opfrissen over andere termen die vaak terugkeren? Lees dan ook de vorige edities van onze rubriek. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om volgende edities te ontvangen.
- Nfc tot MFI: Schermen met Termen #1
- Algoritme tot neuraal netwerk: Schermen met Termen #2
- Elektrocardiogram tot hexa cores: Schermen met Termen #3
- Micro-led tot nits: Schermen met Termen #4
- Teraflops tot Gorilla Glass: Schermen met Termen #5
- Blockchain tot cryptovaluta: Schermen met Termen #6
- E-sim tot SSD: Schermen met Termen #7
- Alles over malware: Schermen met Termen #8
- Alles over games en geld: Schermen met Termen #9