Mede-oprichter Siri verklaart waarom spraakassistent nog tegenvalt

Erwin Vogelaar
12 maart 2018, 11:06
2 min leestijd
Mede-oprichter Siri verklaart waarom spraakassistent nog tegenvalt

Siri is steeds belangrijker voor Apple, maar op veel vragen heeft de assistent nog geen antwoord. Mede-oprichter Norman Winarsky legt uit waarom Siri tegenvalt.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Siri tegenvalt

Door de HomePod is Siri belangrijker dan ooit. Na beschikbaarheid op onze iPhone, Apple Watch en Mac, kun je met de slimme speaker in huis op elk moment de spraakassistent een opdracht geven. Helaas is Siri nog niet zo slim. Daardoor worden veel opdrachten niet beantwoord of uitgevoerd. Norman Winarsky, mede-oprichter van Siri, legt tegenover Quartz uit waarom de assistent niet is geworden wat hij had gehoopt.

Siri begon al in 2008 als een spin-off van onderzoeksbedrijf SRI International. Winarsky was mede-oprichter van de nieuwe start-up, die twee maanden na de oprichting door Apple werd overgenomen. In de jaren daarna deed Apple andere dingen met de assistent dan de makers voor ogen hadden.

waarom siri tegenvalt

Reizen en entertainment

Voordat Siri bij Apple hoorde, was het plan om de focus te leggen op reizen en entertainment. Siri zou bijvoorbeeld bij een geannuleerde vlucht al een alternatief hebben gevonden voordat je er om vroeg. Pas als Siri in deze categorieën perfect was, zou de assistent worden uitgebreid naar andere gebieden. Apple had echter andere plannen.

Lees ook: 33 grappige vragen aan de Nederlandse Siri

Apple zette Siri namelijk in als assistant die helpt in alle delen van je leven. Dat duurt langer om te perfectioneren. “Dat zijn moeilijke problemen en als je een bedrijf bent dat met een miljard mensen te maken heeft, worden die problemen alleen maar moeilijker”, zegt Winarsky. “Ze zijn waarschijnlijk op zoek naar een niveau van perfectie dat ze niet kunnen krijgen.”

Siri en de HomePod

Nu de Apple HomePod is gearriveerd, wordt extra duidelijk dat die perfectie nog lang niet in zicht is. Dat schrijven we ook in onze HomePod review: “Siri is in vergelijking met de Google Assistant en Alexa een stuk minder slim. Spraakopdrachten leveren soms gekke resultaten op, en soms krijg je op dezelfde vraag twee verschillende antwoorden. De onkunde van Siri wordt met de HomePod pas echt pijnlijk duidelijk, omdat je het apparaat hier voornamelijk mee bedient.”

Op dit moment is de HomePod nog niet beschikbaar in Nederland. Importeer je de slimme speaker, dan spreekt de assistent dus nog geen Nederlands en heb je een aparte stekker nodig. Kun je toch niet wachten? Check dan onze gids over het kopen van een HomePod in het buitenland.

Lees meer over Siri

Bron: Quartz
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu