Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Waarom de iPhone 7 mogelijk weer geen verkoophit wordt

Rutger Otto
6 september 2016, 20:49
4 min leestijd
Waarom de iPhone 7 mogelijk weer geen verkoophit wordt

Apple heeft na de inzakkende iPhone-verkopen weer een succes nodig. Gaat dat lukken met de iPhone 7 verkoop binnenkort?

Lees verder na de advertentie.

Verwacht wordt dat de iPhone 7 nog deze maand te koop zal zijn in de eerste landen. Of het een verkoophit wordt, valt te betwisten. Is de iPhone 7 wel onderscheidend genoeg om mensen naar de (online) winkels te trekken of gaat dat volgend jaar pas weer gebeuren?

iPhone 7 verkoop

Om het jaar komt Apple met een S-model van de iPhone op de proppen, maar dit is één van die andere jaren, waarin Apple doorgaans een gloednieuwe telefoon presenteert. Vaak krijgt zo’n toestel een volledig nieuw ontwerp, maar dit jaar lijkt dat niet het geval. De iPhone 7 zou zelfs behoorlijk op de iPhone 6S lijken, met wat (kleine) aanpassingen, zoals beter weggewerkte antennestrepen aan de achterkant.

iPhone 7 koptelefoon

Verandering genoeg?

Een grote verandering die de iPhone 7 zal bieden, als we de hardnekkige geruchten mogen geloven, is dat de koptelefoonaansluiting verdwijnt. Apple levert waarschijnlijk wel EarPods mee met een Lightning-kabel, maar bedrade oortjes en koptelefoons die je nog hebt liggen, zijn plotsklaps niet meer met de iPhone 7 te gebruiken. De oplossing is een verloopje of een bluetooth-koptelefoon. Of mensen daar zomaar mee akkoord gaan, is de vraag. Het lijkt een kleine verandering om van mini-jack over te gaan op Lightning, maar wellicht is het voor iPhone-gebruikers toch reden om nog even met de aanschaf van een nieuw toestel te wachten.

Zeker omdat het toestel verder uiterlijk weinig zou verschillen. Ja, er is een betere en snellere chip en de camera wordt geüpdatet, maar is dat wel genoeg, want hoe waarneembaar is het verschil in de praktijk? Vernieuwing verkoopt en de vraag is of Apple-fans tevreden zijn met wat het toestel gaat bieden.

iPhone 7

Chinese markt

China is heel belangrijk voor Apple gebleken met de komst van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Inmiddels ligt het allemaal wat anders, want Apple verliest daar marktaandeel aan Android-telefoons. Voor de hand ligt dat de Chinezen liever kiezen voor een goedkoper toestel, daar waar de iPhones toch behoorlijk prijzig zijn. Zelfs in China, waar Apple de iPhone 6S voor zo’n 40 euro minder (omgerekend 710 euro) verkoopt dan in Nederland en België. Chinese telecombedrijven stunten nog veel meer met de prijzen. Bij China Telecom gaat een iPhone 6S met 16GB voor ongeveer 575 euro over de toonbank. Chinese alternatieven als Huawei, Oppo en Xiaomi zijn mogelijk een stuk aantrekkelijker en grissen marktaandeel van Apple weg.

In totaal zag Apple voor het derde kwartaal op rij zijn wereldwijde marktaandeel verminderen, schrijft marktonderzoeker Gartner. Het afgelopen jaar verloor Apple er 1,7 procent van. Daarvan ging ongeveer een half procent naar Samsung, de rest ging naar Chinese smartphonemakers. Het is duidelijk dat Apple iets moet verzinnen om op te vallen tussen de concurrentie. Een prijsverlaging van de nieuwe toestellen lijkt er echter niet in te zitten. De goedkoopste iPhone 7 zal los waarschijnlijk toch weer minimaal 749 euro gaan kosten.

iphone 6 nederland

Meer interesse op Google

Via Google Trends kun je bekijken hoeveel er naar bepaalde termen gezocht wordt op Google. Wij vergelijken de iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE en de iPhone 7 met elkaar. In de week van de presentatie ontstaat er een piek, omdat meer mensen naar het toestel googelen. Bij de iPhone 6 was die piek enorm. Het was voor het eerst dat Apple twee verschillende formaten telefoons uitbracht en ze waren beide groter dan de iPhone 5S.

Nieuwe toestellen van Apple hebben die piek later niet meer gehaald. De interesse voor de iPhone 7 loopt op dit moment wereldwijd nog iets achter op de iPhone 6S volgens de trends, al zijn er bij de iPhone 6S meer dagen meegerekend. Een definitief oordeel kun je volgende week pas trekken. Daarnaast neemt Google alleen zijn eigen zoektrends mee. Het toont bijvoorbeeld niet hoe veel mensen er over de iPhone 7 spreken op sociale media, zoals Facebook en Twitter.

Geel: iPhone 6, rood: iPhone 6S, groen: iPhone SE en blauw: iPhone 7.
Geel: iPhone 6, rood: iPhone 6S, groen: iPhone SE en blauw: iPhone 7.

Tijd voor een nieuwe

Het moge duidelijk zijn dat er flink werk aan de winkel is voor Apple. En toch is er kans dat de iPhone 7 goed gaat verkopen. Voor mensen die direct een iPhone 6 kochten en die nog steeds gebruiken, zullen het na twee jaar mogelijk tijd vinden voor een nieuwe. Hetzelfde geldt voor mensen die de iPhone 6S mogelijk oversloegen omdat hij niet vernieuwend genoeg was. Al bestaat de kans natuurlijk ook dat ze nog een jaar wachten. De iPhone van 2017 zou namelijk een veel grotere update zijn dan de iPhone 7. Zo krijgt dat model mogelijk een groter scherm dat overloopt in de randen met geïntegreerde Touch ID-knop, evenals een OLED-scherm en een glazen behuizing.

Lees meer over de iPhone 7

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu