Opinie: Waarom zou je een Apple Watch aanschaffen?

Rutger Otto
12 maart 2015, 12:41
3 min leestijd
Opinie: Waarom zou je een Apple Watch aanschaffen?

Apple laat het aan de gebruikers om een goede reden te bedenken om de Apple Watch aan te schaffen. Tijdens het Spring Forward-event zei Tim Cook niet duidelijk: hierom moet je hem kopen. Wij denken mee.

Lees verder na de advertentie.

Dé Apple Watch functie

De Apple Watch kan een hoop. Hij heeft sensoren om je hartslag te meten, draait apps vanaf je pols, laat je berichten en tekeningen sturen naar anderen en heeft een drukgevoelig touchscreen voor verschillende acties. Daarnaast kun je e-mail checken en navigeren met het apparaatje om de pols en waarschuwt de Watch als je te lang zit en even moet gaan staan.

Voor de één zal de reden om een Apple Watch te kopen daar al tussen zitten, voor de ander gaat het wellicht juist om iets anders. Zoals het modieuze design, of de mogelijkheid om er via Apple Pay mee te betalen. Weer een ander koopt de smartwatch simpelweg omdat Apple een nieuw apparaat heeft.

apple watch april

Toen Apple de eerste iPhone aankondigde, kon de smartphone ook redelijk wat, maar de ‘killer app’ was volgens Steve Jobs dat je ermee kon bellen. We hebben Tim Cook niet zoiets expliciet over de Apple Watch horen zeggen. Dat terwijl het event vooraf toch bedoeld leek om mensen definitief over te halen voor een aankoop.

De tijd

Waar Steve Jobs trots was op de belfunctie, had Tim Cook de focus meer kunnen leggen op tijd. Misschien is het uurwerk wel de killer feature van de Apple Watch, want het grootste deel van de tijd zal het klokje op de smartwatch getoond worden.

Er werd tijdens het Spring Forward-event overigens wel bij stilgestaan. De Apple Watch geeft de tijd supernauwkeurig aan en je kan zelf klokjes instellen. Van cijfers die de tijd aangeven tot een geanimeerde Mickey Mouse die met zijn vingers aanwijst hoe laat het is.

Daarnaast kun je allerlei handige informatie aan het uurwerk toevoegen, zoals wat voor weer het buiten is of wanneer je volgende afspraak is; van de tijd bekijken naar je tijd managen. Apple snapt dat het klokje het belangrijkste is van een smartwatch. Dat klinkt even simpel en logisch als bellen is voor een smartphone, maar als het uurwerk niet klopt, faalt een smartwatch.

apple watch aanschaffen

Notificaties

Ook is het gebruiken van notificaties veel logischer rond je pols dan op de iPhone. Je hoeft niet steeds je smartphone uit je broekzak te vissen om te zien of je iets belangrijks gemist hebt: dat zie je gewoon op de Apple Watch. Wired schreef het eerder al: ‘de Apple Watch is bedoeld voor acties, niet voor apps’. Je gebruikt een smartwatch heel anders, namelijk om er een korte blik op te werpen, niet om je hele Twitter-tijdlijn te lezen.

Notificaties op de iPhone komen niet helemaal tot hun recht. Het Berichtencentrum van iOS heeft wat meer nut gekregen sinds widgets worden ondersteund, maar wie maakt er veel gebruik van? Op de smartwatch spelen notificaties een grote rol en zorgen er volgens de eerste gebruikers voor dat de iPhone veel vaker in je broekzak kan blijven zitten.

apple watch instagram

Het bedrijf van Tim Cook weet waar een smartwatch voor bedoeld is: klokkijken en snelle interactie. Dat zijn de in de basis de belangrijkste redenen om een Apple Watch in huis te halen, maar Apple lijkt zich bijna te schamen om de wearable op die manier te etaleren. Heus, er gaan andere killer-functies en -apps komen voor de Apple Watch waar je nu nog niet aan denkt. Misschien niet meteen, maar van de ontwikkelaars die werken aan toepassingen voor de Apple Watch zit er wellicht al één tussen met het gouden idee. Het idee waardoor straks echt niemand meer zonder een smartwatch van Apple wil.

→ Wil je de Apple Watch kopen, kom dan meer te weten over de release en prijzen.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen