Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Overzicht: Waarom Apple niet anders kon dan de AirPower annuleren

Lars Paijmans
1 april 2019, 19:30
3 min leestijd
Overzicht: Waarom Apple niet anders kon dan de AirPower annuleren

Als Apple een product aankondigt, ligt het vaak een week later al in de winkels. De AirPower-oplader bewees het tegendeel: iedereen weet dat er iets mis is gegaan, maar waarom koos Apple voor de noodoplossing om het apparaat volledig te annuleren? We duiken in alle verhalen op zoek naar een antwoord.

Lees verder na de advertentie.

Waarom AirPower geannuleerd werd

Begin vorige week gingen we er nog vanuit dat de lancering van de AirPower-oplader ieder moment kon plaatsvinden. Toen hakte Apple op vrijdagavond 29 maart ineens de knoop door: AirPower is geannuleerd en komt niet meer uit. Dat is gek, want Apple annuleert eigenlijk nooit producten die met veel bombarie op een podium zijn aangekondigd.

Dat er van alles mis is gegaan met AirPower is dan ook een understatement. Om een beeld van de omvang van het probleem te krijgen, hoeven we alleen maar naar de nieuwe AirPods en iOS 12.2 te kijken.

In de week dat AirPower geannuleerd werd, verscheen er namelijk een iOS-update met verwijzingen naar de oplader in de code. Ook werden er nieuwe AirPods verkocht, waar zelfs een afbeelding van AirPower op het doosje staat. Dat doet vermoeden dat het een relatief recente beslissing is geweest om een punt te zetten achter de ontwikkeling van AirPower, anders was in ieder geval de AirPods-verpakking wel aangepast.

Waar het fout is gegaan

Maar waar ging het mis? Daarvoor kijken we naar de geruchten rondom het apparaat, die door het annuleren van AirPower ineens een stuk geloofwaardiger klinken. Let wel: het gaat hier nog steeds om geruchten en de kans is groot dat Apple zelf nooit zal uitleggen wat er precies is misgegaan.

Apple wilde met de AirPower iets uitvinden wat simpelweg (nog) niet mogelijk was. Ook andere draadloze opladers hebben moeite met het afvoeren van de hitte die ontstaat door het opladen. Bovendien moet een apparaat precies goed op de spoel worden gelegd.

waarom AirPower geannuleerd

Voor deze twee problemen wilde Apple een oplossing bieden, om zo de beste draadloze lader op de markt te brengen. Een grote oplaadmat waar jij je iPhone, AirPods en Apple Watch tegelijk op een willekeurige plek op kunt leggen, was (en is) dan ook iets wat geen andere oplader kan.

Dit bleek ook voor Apple een enorme uitdaging. Ieder apparaat heeft namelijk zijn eigen spoel nodig om goed op te laden, waardoor Apple volgens een gerucht tussen de 21 en 24 afzonderlijke spoelen in de AirPower verwerkt zou hebben. Dit zorgt er in theorie voor dat je een apparaat overal kunt wegleggen, maar in de praktijk resulteerde deze grote hoeveelheid spoelen op een klein oppervlakte continu in storingen.

Een oplossing die voor meer problemen zorgt

Als oplossing zou de AirPower op een aangepaste vorm van iOS draaien. Deze software registreert welk apparaat er wordt neergelegd, om zo de juiste hoeveelheid stroom door te geven. Deze info werd ook doorgegeven aan de iPhone op de lader, om de accucapaciteit van de twee andere producten te laten zien.

Deze software had echter ook moeite met de hoge temperatuur en de storing die door de spoelen ontstond, wat op zijn beurt voor nieuwe problemen zorgde. Al deze obstakels bij elkaar omschrijven een situatie vol met problemen, zonder een duidelijke uitweg.

Dilemma voor Apple: aanpassen of annuleren?

Daardoor stond Apple voor een dilemma: AirPower annuleren of een aangepaste versie bedenken die minder goed is. Zo had Apple de oplader bijvoorbeeld groter en dikker kunnen maken om de spoelen beter te verspreiden, het aantal producten dat je erop kunt leggen kunnen verkleinen, of drie duidelijke plekken kunnen maken die specifiek bedoeld zijn voor een iPhone, AirPods en een Apple Watch.

Dit druist echter zo in tegen de ambities die Apple met AirPower had, dat het bedrijf niet anders kon dan het product compleet schrappen. Want hoewel een aangekondigd product annuleren niets voor Apple is, past het uitbrengen van een inferieure versie die niet voldoet aan de torenhoge standaard al helemaal niet bij het bedrijf uit Cupertino.

Lees ook: De 4 beste alternatieven voor de AirPower

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPower
Apple AirPower

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen