Vooruitblik WWDC 2015: 8 aankondigingen die we verwachten

2 juni 2015, 16:15
4 min leestijd
Vooruitblik WWDC 2015: 8 aankondigingen die we verwachten

De WWDC vindt dit jaar van 8 tot en met 12 juni plaats. Tijdens de keynote, die maandagavond om 19.00 uur begint, komen we meer te weten over Apple’s plannen voor de komende tijd, onder meer op het gebied van software. Dit zijn onze 8 verwachtingen.

Lees verder na de advertentie.

1. iOS 9ios 9

Elk jaar kondigt Apple tijdens de WWDC een nieuwe versie van iOS aan, die vervolgens pas bij introductie van de nieuwe iPhones aan het einde van het jaar beschikbaar komt. Dit maal is het de beurt aan iOS 9, dat naar verwachting vooral in het teken zal staan van verfijning, stabilisatie en beveiliging.

Geen compleet redesign dus, maar tweaks aan de basis die sinds iOS 7 is ingezet. Het belangrijkst is dat iOS stabieler gaat draaien, iets wat bij de introductie van iOS 8 niet het geval was. Bovendien zou iOS 9 zo efficiënt draaien, dat het besturingssysteem ook werkt met oudere toestellen, zoals de iPhone 4S en iPad 2. Als Apple besluit om zich op apparaten met 64-bit processor te richten, vallen deze juist af.

In iOS 9 komt wellicht een toetsenbord waar hoofdletters en kleine letters duidelijker van elkaar zijn te onderscheiden via de Shift-toets. Ook zou Apple werken aan Proactive, een dienst met relevante informatie voor gebruikers, die op Google Now lijkt. Verder werkt Apple waarschijnlijk aan Force Touch voor de nieuwe iPhones, maar het is de vraag of het bedrijf uit Cupertino dat al wil toegeven tijdens de WWDC.

lancering beats music

2. Apple’s nieuwe muziekdienst

Er gaan al lang geruchten over een eigen, nieuwe muziekdienst van Apple. Onduidelijk is of het een vernieuwde versie van Beats Music betreft of dat iTunes (Radio) op de schop gaat. Wel wordt verwacht dat de nieuwe dienst muziek zal streamen en dat je een abonnement moet nemen waarvoor je maandelijks betaalt. Waarschijnlijk komt de muziekdienst van Apple in iOS 8.4 beschikbaar. Deze update moet nog deze maand het levenslicht zien.

3. Mac OS X

Traditiegetrouw kondigt Apple tijdens de WWDC ook een nieuwe versie van het besturingssysteem voor Macs aan. De opvolger van Yosemite wordt OS X 10.11, maar een naam is nog niet bekend. Naast het updaten van de veiligheid in het systeem, is er nog weinig meer over gelekt. We laten ons verrassen.

apple watch 7

4. Het jaar van Watch OS

Naast Mac en mobiele apparaten heeft Apple nu ook een wearable en dus een nieuw OS, namelijk Watch OS. Waarschijnlijk vertelt het bedrijf uit Cupertino volgende week meer over de Apple Watch en zijn besturingssysteem.

Apple heeft al laten weten dat het een nieuwe ontwikkelaarskit zal lanceren tijdens de WWDC. Daarmee kunnen ontwikkelaars apps maken die op de Apple Watch zelf draaien, in plaats van via de iPhone, zoals nu het geval is. Ook verwachten we dat ontwikkelaars meer toegang krijgen tot sensoren, zoals de hartslagmeter, en dat Apple de deuren opent zodat apps meer functionaliteit kunnen krijgen.

Ontwikkelaars halen straks hopelijk meer uit de Apple Watch

5. HomeKit

apple tv

Vorig jaar werd HomeKit aangekondigd tijdens de WWDC van 2014, maar sindsdien is het akelig stil rondom het thuisplatform van Apple dat slimme apparaten via internet aan elkaar moet koppelen. Inmiddels komen de eerste HomeKit-apparaten op de markt. Apple zal wellicht uit de doeken doen wat de plannen zijn voor HomeKit in het komende jaar.

6. Apple TV (of toch niet?)

De tv-dienst van Apple zal tijdens de WWDC niet aangekondigd worden en ook de presentatie van een volledig nieuwe Apple TV lijkt niet aannemelijk. Apple zou besloten hebben de Apple TV niet te tonen, omdat het product simpelweg nog niet klaar is voor een publieke kennismaking, zo melden de doorgaans goed ingelichte media The New York Times en Re/code op basis van anonieme bronnen.

Apple werkt waarschijnlijk wel aan een nieuwe versie van de settopbox. Deze zou voorzien zijn van een complete App Store die apps en games ondersteunt. Ook werkt Siri ermee en gaat de software iets meer open voor ontwikkelaars. Hij zou meer opslagruimte krijgen, een snelle A8-chip en een afstandsbediening die met touch-besturing werkt.

7. Apple Pay

Apples betaalplatform is inmiddels ruim een half jaar beschikbaar in de Verenigde Staten. In Nederland en België kunnen we echter nog niet met onze iPhones betalen. Zal Apple bekendmaken dat er nieuwe landen van Apple Pay gebruik kunnen gaan maken? Wie weet!

apple pay

8. Nieuwe apparaten

De WWDC draait in principe om software, maar wellicht staat ons ook nog wat nieuwe hardware te wachten, zoals een Apple TV. Hopelijk vertelt Tim Cook tijdens de presentatie ook wanneer de Apple Watch officieel in meer landen, waaronder Nederland en België, verschijnt. Verder gaan er geruchten over een iPad Pro van 12,9-inch en nieuwe MacBooks met een krachtigere Intel Broadwell-chip.

Meer over WWDC 2015

De WWDC-keynote is op 8 juni via een livestream voor Apple-gebruikers te bekijken. Het evenement start om 19:00 uur Nederlandse tijd en uiteraard doen we op iPhoned uitgebreid verslag van het evenement.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu