De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple zet de volgende stap in toegankelijkheid met Voice Control

Erwin Vogelaar
6 juni 2019, 13:03
3 min leestijd
Apple zet de volgende stap in toegankelijkheid met Voice Control

Voice Control is de nieuwe manier om een Mac, iPhone of iPad te bedienen met je stem. Dit moet je weten over de toegankelijkheidsfeature.

Lees verder na de advertentie.

Voice Control: Apples nieuwe stembediening

Voor de meeste mensen is het gebruik van een muis, trackpad of touchscreen de normaalste zaak van de wereld. Maar er zijn ook veel mensen waarbij dat niet het geval is. Zij zijn afhankelijk van de vaak beperkte toegankelijkheidsopties die worden ingebouwd in een besturingssysteem. Dat terwijl toegankelijkheid voor technologie zeer belangrijk is.

In het geval van mensen met een visuele- of motorische beperking is het gebruik van de stem belangrijk. Op macOS is het mogelijk om via dicteercommando’s tekst te bewerken en de computer te bedienen. Ook Siri kan opdrachten volbrengen. Toch zijn de mogelijkheden beperkt en werkt de huidige stembediening vrij traag. Met het nieuwe Voice Control wordt zowel macOS als iOS en iPadOS volledig en razendsnel bestuurbaar met je stem.

Besturing via cijfers

Op macOS open je via Voice Control apps door bijvoorbeeld ‘open foto’s’ te zeggen en scroll je door de foto’s door ‘scroll omhoog’ of ‘scroll omlaag’ te zeggen. De meest interessante toevoeging van Voice Control is de toevoeging van cijfers bij elementen op het scherm.

Door ‘laat cijfers zien’ te zeggen, krijgt bijvoorbeeld elke foto in de Foto’s-apps een cijfer. Door dat cijfer te noemen, wordt de juiste foto geopend. Op deze manier hoef je dus niet meer van foto naar foto te scrollen om de juiste te selecteren.

Cijfers worden ook doorgevoerd naar menu-opties. Zo hoef je alleen een cijfer te noemen en niet de hele menu-optie uit te spreken, of door alle menu-opties te scrollen. Je krijgt zelf de keuze of de cijfers in beeld wil gebruiken of gewoon de woorden wil zeggen.

voice control

Zodra een app zoals Apple Maps niet is opgedeeld in losse elementen voor cijfers, dan voeg je een grid toe aan het beeld. Elk vakje in dat grid krijgt een cijfer. Op deze manier kun je bijvoorbeeld makkelijk inzoomen op specifieke punten.

Stembediening gaat verder zo makkelijk als ‘volgend veld’, ‘duim omhoog emoji’, ‘klik op verzenden’ enzovoort.

Tekst bewerken

Tekst bewerken kan een stuk intuïtiever met gebruik van je stem, dus op dat vlak zet Apple met Voice Control ook een stap. Ook in dit geval keren die cijfers terug. Wil je bijvoorbeeld een woord corrigeren, dan krijg je een serie aan opties met cijfers erbij. Je hoeft enkel het cijfer uit te spreken, om de juiste correctie door te voeren. Deze methode kun je ook gebruiken om synoniemen of emoji te selecteren.

voice control

Privacy

Tijdens WWDC 2019 was er veel aandacht voor de privacy van gebruikers. Ook met deze toegankelijkheidsoptie worden je gegevens privé gehouden. Alle audio die wordt verwerkt, wordt versleuteld en anoniem gehouden. Zo kan niemand erbij.

Afwachten hoe goed het is

Zoals de nieuwe functie werd getoond tijdens WWDC 2019, zag het er extreem soepel uit. Zowel in het navigeren door de besturingssystemen als het dicteren van berichtjes en grotere teksten. Het is natuurlijk nog wel de vraag of het in de praktijk net zo goed werkt en hoe ver de mogelijkheden reiken.

Huidige toegankelijkheidsopties

Zodra Voice Control wordt uitgebracht met iOS 13 en macOS Catalina, zal de functie onderdeel zijn van de toegankelijkheidsopties. Daar vind je nu al een hoop mogelijkheden om iPhones, iPad en Macs te gebruiken als je minder goed kunt zien, horen of bewegen.

Zo kun je Apple-apparaten gebruiken met een gehoorbeperking, zijn er toegankelijkheidsopties voor mensen met een visuele beperking en zijn Apple-apparaten toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu