Met dit bedrijf hoopt Apple Siri te verbeteren

Rutger Otto
3 oktober 2015, 10:24
2 min leestijd
Met dit bedrijf hoopt Apple Siri te verbeteren

Apple heeft een Britse technologie-startup genaamd VocalIQ gekocht. Dit bedrijf werkt aan een natuurlijker verloop van gesprekken tussen mensen en computers.

Lees verder na de advertentie.

VocalIQ

Dat schrijft The Financial Times. De reden van de aankoop lijkt in elk geval duidelijk, want Apple kan VocalIQ gebruiken om zijn virtuele spraakassistent Siri te verbeteren. Volgens de website van de startup heeft het bedrijf een zelflerende API ontwikkeld voor gesprekken. Hiervoor ging 10 jaar aan research vooraf naar natuurlijk taalgebruik, geloofwaardigheid, het maken van keuzes en het genereren van berichten.

Naast Siri zou VocalIQ ook van pas komen in andere projecten van Apple, zo speculeert The Financial Times. “De spraakverwerking en het zelfstandig leren van VocalIQ kan verwerkt worden in apparaten van wearables tot een slim huis, maar het bedrijf was voornamelijk gefocust op applicaties in de auto.” Daarmee zou VocalIQ wellicht dus gebruikt kunnen worden in CarPlay of in Project Titan, het geheime project waarin Apple naar verluidt aan een auto zou werken.

vocaliq

‘Siri is speelgoed’

VocalIQ was niet zo onder de indruk van Siri. Ooit noemde het bedrijf Apples virtuele assistent ‘speelgoed’ dat niet met context kon omgaan. Siri doet dan ook iets heel anders dan VocalIQ. Waar laatstgenoemde zich na verloop van tijd verbetert, blijft Siri altijd op hetzelfde niveau. Een goed lopend gesprek kun je er dan ook niet mee voeren.

“Bedrijven als Apple en Google weten hoe ze machines spraakherkenning kunnen leren”, schrijft VocalIQ in een bericht van maart. “Maar ze houden nog steeds vast aan een Middeleeuwse aanpak wat betreft gespreksvoering. Ze gebruiken nog steeds voorgeprogrammeerde antwoorden die niet leren.”

Natuurlijk gesprek

Volgens VocalIQ schreeuwen de consumenten om een zelflerend stemsysteem waarmee je een natuurlijk gesprek kan aangaan. “Mensen moeten vrijuit over films, restaurants en de betekenis van het leven kunnen praten. De eerste spraakassistent die dat kan, zal de smartphone- en wearable-markt de komende tien jaar domineren.”

Lees meer over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen