Makers van Siri werken aan Viv: een zelflerende assistent

Rutger Otto
13 augustus 2014, 8:53
2 min leestijd
Makers van Siri werken aan Viv: een zelflerende assistent

De makers van Siri hebben inmiddels een eigen bedrijf, Viv Labs, waarmee ze grote stappen willen maken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zij werken aan een opvolger van Siri die zelflerend is.

Sinds de introductie van Siri in 2011 heeft de persoonlijk assistent kleine stapjes voorwaarts gemaakt. Maar Nederlands wordt nog steeds niet ondersteund, Siri is gelimiteerd tot het Apple ecosysteem en vaak begrijpt het alleen Engelse commando’s die vooraf zijn geprogrammeerd.

Concurrent voor Siri

siri spraakherkenning grootDag Kittlaus, Adam Chever en Chris Brigham zijn drie ontwikkelaars die aan Siri werkten bij Apple. Inmiddels zijn zij oprichters van Viv Labs, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie zo wil maken dat ‘het antwoord kan geven op bijna alles en bijna alles kan uitvoeren’. Het systeem moet gebruik gaan maken van persoonlijke behoeften en via een oneindige stroom van connecties.

De ontwikkelaars hopen dat hun assistent Viv (vernoemd naar het Latijnse woord voor leven) uiteindelijk in verschillende apparaten gebruikt kan worden. Het interessante aan Viv ten op zichte van Google Now, Siri en Microsofts Cortana is dat het links kan leggen tussen data die het binnenkrijgt. Een artikel op Wired heeft inzicht hoe dat werkt. Als je Siri vraagt: “Hoeveel mensen wonen er in de stad waar Abraham Lincoln werd geboren?”, zal Siri je vertellen waar Lincoln werd geboren. Het koppelt dus niet twee stukjes data aan elkaar.

Zelflerende assistent

Viv is zelflerend. Dat wil zeggen; het zoekt naar antwoorden die niet per se door ontwikkelaars zijn geprogrammeerd. Viv kijkt naar data die aansluit op jouw vraag en koppelt dat aan elkaar om zo het juiste antwoord te bieden.

Cheyer is ‘extreem trots op Siri en de impact op de wereld’, maar het had volgens hem zoveel meer kunnen zijn. “Nu wil ik iets maken dat de mobiele wereld ontstijgt, wat groter is dan consument, desktop of bedrijf. Ik wil iets maken dat fundamenteel verandert hoe software gemaakt wordt.”

Uiteindelijk zal Viv het dus onder meer tegen Siri moeten opnemen. Overigens zit Apple ook niet stil. Vorige maand werd bekend dat Apple Siri drastisch onder handen gaat nemen. Net als Viv moet ook Siri zelflerend gaan worden. Ook is het bedrijf bezig met de ondersteuning van Nederlands. Daarover is bij Viv nog niets bekend.

Lees meer Siri nieuws

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's