Zo is Apple onder leiding van Tim Cook in 5 jaar tijd veranderd

Lars Paijmans
24 augustus 2016, 13:00
2 min leestijd
Zo is Apple onder leiding van Tim Cook in 5 jaar tijd veranderd

Steve Jobs mag dan misschien nog steeds het boegbeeld zijn van Apple, Tim Cook heeft het bedrijf de afgelopen vijf jaar ook laten transformeren. In een nieuw interview zien we hoe groot zijn invloed is geweest op het beeld dat wij anno 2016 van Apple hebben.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook 5 jaar Apple-CEO

Update 24 augustus 13:00 uur: Vandaag is de dag dat Tim Cook officieel vijf jaar aan het hoofd staat van Apple als CEO. Een mooi moment om terug te blikken op hoe Apple door de jaren heen veranderd is. In een recentelijk interview met FastCompany spreekt Cook voor zichzelf, en kunnen we precies zien hoe Apple als bedrijf onder zijn leiding een nieuwe koers is gaan varen.

Visie Tim Cook voor Apple uitgelegd

Fastcompany sprak Cook en wees op basis va het gesprek negen concrete veranderingen aan waar Tim Cook een belangrijke rol bij heeft gespeeld. Zo vindt Cook het belangrijk dat Apple meer dingen zelf gaat produceren. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat Apple zelf chips en sensoren aan het maken is, in plaats van het uit te besteden aan andere bedrijven.

Ook groeide Apple onder Tim Cook meer dan ooit uit tot een bedrijf dat diensten levert. Natuurlijk zijn de iPhone en iPad verkopen nog steeds belangrijk, maar diensten als Apple Music, iCloud, de App Store en Apple Pay gaan een steeds grotere rol spelen. “Het is lastig om een bedrijf te vinden dat zo groot is op het gebied van diensten als Apple”, aldus Cook.

Lees ook: Waarom Apple ervoor zorgde dat er publieke iOS-bèta’s kwamen

Hier vloeit ook de hernieuwde focus op de App Store uit voort. Eerder dit jaar werd Phil Schiller als nieuwe baas van de App Store aanwezen, die onder meer advertenties, promoties en een nieuw abonnementenplatform heeft toegevoegd. De afgelopen jaren is Apple zich ook gaan specialiseren op specifieke markten. Denk aan de modemarkt voor de Apple Watch, en de bedrijventak die Apple aanspreekt met de iPad Pro.

‘Ook een bedrijf heeft waarden nodig’

Cook geeft ook aan dat Apple als strategie heeft om jou ‘op zoveel mogelijk momenten in je leven wil helpen’. Als je kijkt naar de investeringen in de gezondheidsindustrie, auto’s en tv-diensten kun je goed zien dat Apple al lang niet meer alleen een bedrijf voor smartphones en laptops is.

Tot slot hebben Cook en Steve Jobs allebei een andere visie voor Apple. Jobs wilde de computer toegankelijk maken voor de klant, en Cook zet zich in om de moraal van Apple te verbeteren. Hij ging openlijk de strijd aan met de FBI om de privacy van gebruikers te beschermen, Apple is milieuvriendelijker dan ooit en gaat zelfs zonne-energie produceren. “Ik geloof dat bedrijven waarden moet hebben, net zoals een mens dat heeft”, besluit Cook.

Bron: Fastcompany
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen