Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Waarom Apple wederom miljoenenboete krijgt

Rutger Otto
4 februari 2016, 10:37
1 min leestijd
Waarom Apple wederom miljoenenboete krijgt

Apple moet een flinke boete betalen van omgerekend 564 miljoen euro aan patentbedrijf VirnetX. Apple heeft patenten geschonden van verschillende functies op iOS, zo oordeelde de rechtbank.

Lees verder na de advertentie.

Rechtszaak tegen VirnetX

VirnetX eiste vorige maand al 532 miljoen dollar van Apple. Het bedrijf claimde dat Apple inbreuk maakte op intellectueel eigendom. Het bedrag van 532 miljoen is inmiddels gestegen naar 625,6 miljoen dollar. De jury van de rechtbank kwam tot die extra hoge boete omdat Apple opzettelijk inbreuk maakte en royalties verschuldigd is aan VirnetX.

Apple trof VirnetX al in 2012 in de rechtszaal over dezelfde patentkwestie. Apple kreeg toen een boete van 368 miljoen dollar opgelegd, maar die uitspraak werd geschrapt door een hogere rechtbank. Daar werd geoordeeld dat de jury niet goed was voorgelicht over hoe de hoogte van de boete bepaald moest worden. Daarom moest de zaak helemaal opnieuw.

Patenten rond Apple-diensten

De patentzaak draait om patenten rond Apples FaceTime, iMessage en VPN diensten. De boete voor patentinbraak kwam op 334,9 miljoen dollar te liggen en omdat Apple opzettelijk inbreuk maakt, komt er 290,7 miljoen dollar bij. Een woordvoerder van Apple heeft tegen de Wall Street Journal gezegd ‘verrast en teleurgesteld’ te zijn en roept op tot patenthervormingen. Apple gaat in beroep.

Patenttrol

VirnetX wordt wel een patenttrol genoemd. Zo noemen critici kleinere bedrijven die ideeën laten vastleggen zonder dat ze er een product of dienst van maken. Deze patenten kunnen ze vervolgens verkopen aan grote bedrijven, maar als merken de ideeën gebruiken zonder overeenkomst, dan kan de patenttrol ze aanklagen. Ook Microsoft had het al aan de stok met VirnetX. In 2010 betaalde het bedrijf 100 miljoen dollar en in 2014 nog eens 23 miljoen dollar in een zaak rond Skype.

Lees het laatste Apple-nieuws

Via: WSJ
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu