Hoe haalbaar is een vingerafdrukscanner ín het iPhone 8-scherm?

Rutger Otto
13 april 2017, 21:00
3 min leestijd
Hoe haalbaar is een vingerafdrukscanner ín het iPhone 8-scherm?

De productie van de iPhone 8-vingerafdrukscanner zou problemen veroorzaken. Hoe haalbaar is Touch ID in het scherm eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Vingerafdrukscanner in iPhone 8

Het lijkt erop dat Apple in het najaar drie nieuwe iPhones uitbrengt. De iPhone 7S en 7S Plus zijn updates van de huidige topmodellen, het derde toestel is de iPhone 8 en die zou de grootste vernieuwingen introduceren. Denk aan een compleet nieuw ontwerp met een oled-scherm dat doorloopt in de schermranden. Naar verluidt verdwijnt de homeknop en krijgt Touch ID een plekje ín het scherm.

Deze week zei analist Timothu Arcuri van Cowen and Company daarover dat het integreren van de nieuwe vingerafdrukscanner in het scherm voor problemen zorgt. Apple moet voor de Touch ID problemen snel een oplossing vinden of overstappen op plan B, om zo min mogelijk vertraging op te lopen.

iphone 8-vingerafdrukscanner

Touch ID onder het scherm

Geruchten over de komst van een vingerafdrukscanner in het iPhone-scherm gaan al jaren. In 2015 doken de eerste berichten op toen Apple een patent kreeg toegewezen. In de beschrijving werd de Touch ID-sensor van de homeknop naar het scherm verplaatst. Het is niet het enige patent dat Apple rond deze technologie in handen heeft. Er zijn verschillende manieren waarop een vingerafdrukscanner zou kunnen werken. Bijvoorbeeld:

1. Lampjes in het display

In 2014 nam Apple LuxVue over, een klein bedrijfje dat zich specialiseerde in micro-led detectietechnologie. Daarbij kreeg Apple patenten in handen om met deze techniek vingerafdrukken te herkennen. Dankzij verschillende Touch ID ledlampjes kan overal op het scherm een scan van een vinger gemaakt worden met weerkaatsend licht, dat hoeft dan niet per se op één plek.

2. Geluidsgolven

Een interessant idee is een vingerafdrukscanner met geluidsgolven. In een patent beschrijft Apple een sensor die ultrasoon geluid gebruikt om vingerafdrukken te lezen. Met dit idee worden sensoren onder het scherm geplaatst die akoestische geluidsgolven naar elkaar sturen, met trillingen die door het scherm heengaan. Leg je een vinger op het scherm, dan worden de golven verstoord en weerkaatsende trillingen van je vingerafdruk geregistreerd.

3. Elektrostatische lenzen

Kiest Apple niet voor geluid, dan zijn elektrostatische lenzen als vingerafdrukscanner misschien een optie. Die werken in principe hetzelfde als geluidsgolven, maar in plaats van golven verstoort je vinger een elektronisch veld op het scherm dat de afdruk registreert.

De techniek is er klaar voor

Er zijn verschillende manieren om Touch ID in het scherm te laten werken. Toch zijn er nog geen telefoons op de markt die er gebruik van maken. Dat de technologie bestaat, bewees bijvoorbeeld LG vorig jaar. De Innotek-afdeling van de fabrikant bedacht een manier om een uitsnede van 0,3 millimeter dik te maken in de achterzijde van een glasplaatje, waarin heel precies een vingerafdruksensor geplaatst wordt. Of deze technologie op grote schaal gemaakt kan worden, is niet bekend.

vingerafdrukscanner in iPhone 8-scherm

Wat als het niet lukt?

Misschien lukt het door problemen bij (fabrikanten van) Apple niet om de vingerafdrukscanner op tijd in het iPhone-scherm te verwerken. Wat is dan het plan van Apple? Er zijn een paar scenario’s denkbaar. De eerste mogelijkheid is dat de Touch ID-sensor verhuist naar de achterkant, wat andere telefoonfabrikanten zoals Samsung ook hebben gedaan.

Daarnaast kan Apple de vingerafdrukscanner helemaal achterwege laten en voor gezichtsherkenning kiezen, maar dat idee is onwaarschijnlijk. Een derde optie is vertraging van de productie. De iPhone komt dan iets later uit, wat Apple misschien net de tijd geeft die het nodig heeft voor een vingerafdrukscanner in het scherm.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 8

Categorieën: Devices, Geruchten
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen