iPhone 5s vingerafdrukscanner gefopt door knutselaars
Roel van Hout

Gisteren bleek al dat de iPhone 5s vingerafdrukscanner met meer te gebruiken is dan enkel je vingers, maar een groep knutselaars heeft ontdekt dat de sensor ook is te foppen met een neppe vingerafdruk.

Apple stelde zelf dat de iPhone 5s vingerafdrukscanner zo nauwkeurig was afgesteld, dat hij alleen maar vingerafdrukken van levende vingers scande, maar die stelling blijkt nu al onderuit gehaald. Zie onderstaand filmpje, waarin iemand zijn vinger inscant, en vervolgens met een afdruk van die vinger de telefoon ontgrendelt.

iPhone 5s vingerafdrukscanner is ‘dom’

Een woordvoerder van de vereniging die verantwoordelijk is voor bovenstaande methode, de Chaos Computer Club, laat weten te hopen dat “dit eindelijk een einde maakt aan de illusies van mensen” over beveiliging door middel van vingerafdrukken. Voorts noemt hij het “gewoon stom om iets dat je niet kunt veranderen en overal achterlaat als een beveiligingsmiddel te gebruiken”.

Let wel: om de vingerafdrukscanner te foppen is er dus nog steeds een goede kopie van je vinger nodig. Zorgelijker zou het zijn wanneer hackers erin zouden slagen om de beveiliging op een andere manier te omzeilen. Apple heeft nog niet gereageerd op bovenstaande methode.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.