Vimeo kondigt ondersteuning voor 360-gradenvideo’s aan

Rutger Otto
9 maart 2017, 13:48
2 min leestijd
Vimeo kondigt ondersteuning voor 360-gradenvideo’s aan

Wat is een videodienst nog zonder filmpjes die je in 360 graden kunt bekijken? Na YouTube en Facebook volgt nu ook Vimeo met ondersteuning voor ‘meeslepende verhaalvertellingen’.

Lees verder na de advertentie.

Vimeo 360

Vimeo kondigde 360-gradenvideo’s aan op zijn website. Deze video’s, die gebruikers helemaal om zich heen kunnen bekijken, komen beschikbaar op de webdienst en de mobiele apps van de dienst. Video’s zijn in 8K te uploaden, maar in 4K te bekijken via de speler van Vimeo. Daarnaast zijn de bestanden te downloaden, zodat je ze offline in HD-kwaliteit kunt bekijken.

De video’s zijn gewoon op het beeldscherm van telefoons en de Mac te bekijken. Je sleept dan over de video om rond te kunnen kijken. Daarnaast biedt Vimeo ook ondersteuning voor VR-headsets, zoals de Samsung Gear VR, Google Daydream en de Cardboard-bril. Daarmee beweeg je jouw hoofd om om je heen te kijken. Later verschijnt de mogelijkheid om 360-gradenvideo’s te bekijken met een Oculus Rift of HTC Vive. Met onderstaande video kun je de nieuwe functie uitproberen.

Platform voor filmmakers

Net als Vimeo bij traditionele video’s doet, biedt het platform een soort marktplaats voor videomakers. Kijkers kunnen daar door filmpjes van makers bladeren en ze vervolgens via Vimeo on Demand aankopen of huren. De filmmaker krijgt 90 procent van de opbrengst, zo hoopt Vimeo meer films te kunnen distribueren.

De 360-graden mogelijkheden worden door Vimeo op South by Southwest gepresenteerd. Dat techfestival begint aanstaande zondag in de Amerikaanse plaats Austin.

Livestreams in 360 graden

Veel grote bedrijven voegden de laatste maanden 360-gradenvideo’s toe aan hun platform. Voorbeelden daarvan zijn Periscope, YouTube en Facebook. Laatstgenoemde gaat een stapje verder door ook livestreams in dit format aan te bieden. De technologie werd eind vorig jaar getest via een livestream op de pagina van National Geographic. Dit jaar moet de technologie breder beschikbaar komen. Om zelf 360-gradenvideo’s te maken moet je in het bezit zijn van speciale accessoires, bijvoorbeeld de Ricoh Theta S of de Nokia Ozo.

Lees het laatste nieuws over apps

Bron: Vimeo
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen