De 5 (interne) problemen die Apple in 2017 op moet lossen

Lars Paijmans
25 januari 2017, 19:11
3 min leestijd
De 5 (interne) problemen die Apple in 2017 op moet lossen

Of je nu een groot Apple-fan bent of niet, het is niet te ontkennen dat het bedrijf de afgelopen maanden flink wat tegenslagen heeft gekend. Deze vijf interne fouten zijn daar de oorzaak van.

Lees verder na de advertentie.

‘Apple interne problemen moeten worden aangepakt’

Apple-kenner Dan M. zet in een interessant artikel vandaag uiteen waar het mis is gegaan bij Apple. Hij blikt terug op de afgelopen drie jaar, de tijd waarin we pas echt goed zagen hoe Apple onder Tim Cook eruitzag.

Volgens Dan ging het al mis bij de onthulling van de eerste Apple Watch. Hoewel Tim Cook een soortgelijke presentatie hield, werd de software niet genoeg uitgelegd. Wat bleek: watchOS was de zwakke plek van de Watch en het verwarrende app-scherm en de indeling van menu’s en functies was onlogisch en onhandig.

Apple interne problemen

Een soortgelijk probleem dook op tijdens de onthulling van de vierde generatie Apple TV. Apple gaf de Apple TV een App Store, maar dacht vervolgens niet genoeg na over de uitwerking hiervan. Het gevolg is een Apple TV die door ontwikkelaars in de steek wordt gelaten en waarbij sommige functies (zoals Continuity en Proactive) nog steeds ontbreken. In de kern stelt Dan M. dat het bij Apple op vijf verschillende vlakken fout gaat. Deze interne fouten werken vervolgens door in de producten die op de markt komen.

1. Het gesloten imago

Allereerst heeft Apple moeite met het aantrekken van experts op het gebied van kunstmatige intelligentie. Apple was te gesloten, terwijl het heel normaal is dat onderzoeken naar AI gepubliceerd worden. Daarom besloot Apple onlangs om deze onderzoeken alsnog openbaar te maken, maar daardoor heeft het bedrijf wel een flinke achterstand opgelopen als het op de kwaliteit van Siri aankomt. Vandaag stelt een nieuw gerucht echter dat hier eind dit jaar nog verandering in komt.

2. Een gebrek aan een eenduidige leider

Het tweede probleem is lastiger op te lossen. Dan stelt dat er een gebrek aan leiderschap is bij Apple, iets wat in de tijd van Steve Jobs wel aanwezig was. Dit zorgt voor onnodig veel interne discussies, wat ook de ontwikkeling van nieuwe producten onnodig vertraagt. Dit is anno 2017 nog steeds niet opgelost, wat nieuw talent op zijn beurt weer afschrikt om bij Apple aan de slag te gaan.

Opinie: Apple ziet belangrijke werknemers vertrekken, wat nu?

3. Het marketingteam wint het te vaak van de engineers

Het marketingteam heeft tegenwoordig een hele andere visie dan het team van engineers dat de Apple-producten in elkaar zet. Dit zorgt ervoor dat deadlines belangrijker zijn geworden dan het afleveren van een zo goed mogelijk product. Dit zagen we onlangs nog bij de MacBook Pro, die een traditionele accu kreeg omdat het team niet de krijg kreeg om een volledig nieuwe accu te maken.

Apple interne problemen

4. Apple vindt zichzelf te goed

Apple liet jaren geleden tijdens keynotes vaak weten welke dingen er nog niet goed genoeg waren aan haar producten. Dat is de afgelopen drie jaar volledig verdwenen. Apple klopt zichzelf om de haverklap op de schouder, en verschijnt ook steeds vaker in de media om dit te benadrukken. “Apple moet zich niet blindstaren op zijn succes, want daardoor zien ze hun tekortkomingen niet meer”, stelt Dan M.

5. Het ontslaan van Scott Forstall

Toen Tim Cook het stokje overnam van Steve Jobs werd Scott Forstall ontslagen, één van de pioniers van de eerste iPhone. De exacte reden is nog steeds niet duidelijk, maar interne discussies met andere werknemers zouden de doorslag hebben gegeven. Een probleem, want deze discussies zouden er juist voor gezorgd hebben dat Steve Jobs een tegengeluid kreeg en de iPhone zo’n goed product werd.

In plaats daarvan heeft Tim Cook een Apple gemaakt waarin verschillende mensen heel goed zijn in specifieke taken, maar er geen duidelijke leider meer is die tegengas kan geven als dat nodig is.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen