Vervoerders werken aan nieuwe techniek: je iPhone als ov-chipkaart
Wouter Nijsen

Vervoerders willen het over een aantal jaar mogelijk maken om in het openbaar vervoer te reizen met mobiele telefoons, waaronder de iPhone. Die worden dan op dezelfde manier gebruikt als onze ov-chipkaart, dus via de draadloze nfc-technologie.

Dat melden de Rotterdamse vervoerder RET en OV-chipkaart leverancier Trans Link Systems (TLS) aan NU.nl. “De volgende stap is nu het gebruik van bijvoorbeeld mobiel om jezelf aan te melden”, laat RET-directeur Pedro Peters weten. Het lag al langer voor de hand dat onze smartphones in de toekomst gebruikt worden als betaal- en scanmiddel. Reizigers kunnen straks hun telefoon via bluetooth koppelen aan het systeem achter de ov-chipkaart.

iPhone als ov-chipkaart nog even niet mogelijk

iphone als ov-chipkaartMomenteel ondersteunt Apple de NFC-technologie niet. Eerder liet Thomas Brinkman van de mobiele betaalapp MyOrder al aan iPhoned weten dat het bedrijf niet achterop in de strijd zal raken. Mocht NFC de overhand krijgen, dan zal de maker van de iPhone heus overstag gaan, is zijn verwachting.

Vervoerders willen de ondersteuning voor telefoons met nfc in de komende jaren toevoegen. De OV-chipkaart zal niet meteen verdwijnen, denkt Peters. “Maar we hoeven de kaart ook niet perse in de lucht te houden”, stelt de RET-directeur.

Meer weten over Apple en NFC-technologie? Lees dan ons achtergrondartikel over mobiel betalen met de iPhone.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.