Apple geeft de iPhone geen vervangbare accu (dit is waarom)

Yannick Chalkiopoulos
7 augustus 2023, 13:31
3 min leestijd
Apple geeft de iPhone geen vervangbare accu (dit is waarom)

Het lijkt erop dat de iPhone geen vervangbare accu krijgt, ondanks nieuwe wetgeving van de Europese Unie. Dit is waarom Apple weigert.

Lees verder na de advertentie.

EU wilt vervangbare accu’s in alle toestellen

De Europese Unie heeft een nieuwe wet aangenomen, die stelt dat alle smartphones vanaf 2027 een vervangbare accu moeten hebben. Hiermee wordt het verboden voor fabrikanten als Apple om batterijen vast te maken aan de telefoon. Met de nieuwe regelgeving moet het vanaf 2027 dus makkelijker worden om zelf de accu van je iPhone te vervangen, om zo het milieu minder te belasten.

Lees ook: iPhone batterij vervangen – alle prijzen op een rij

Toch lijkt het er niet op dat Apple van plan is om een makkelijk te vervangen accu in de iPhone te plaatsen. Apple-topman John Ternus zei eerder al in een interview dat het onwaarschijnlijk is dat de iPhone straks een vervangbare accu heeft die je zelf kunt verwisselen. Dat heeft verschillende redenen volgens de Apple-topman. Wij leggen je uit waarom Apple niet wilt dat jij zelf je iPhone-batterij kunt vervangen.

batterij iphone vervangen

Waterbestendige en waterdichte iPhones

Volgens de topman is het voornamelijk belangrijk dat het vervangen van een accu bij de iPhone veilig en effectief gebeurt. Het plaatsen van een nieuwe batterij gaat namelijk gepaard met het sealen van de telefoon, zodat de iPhone waterbestendig of waterdicht blijft. Met een vervangbare accu is dit niet mogelijk, want Apple kan dan niet meer garanderen dat de iPhone nog tegen water kan.

Om de iPhone waterdicht te maken, is het toestel bovendien op een aantal plekken enorm goed dichtgemaakt. Hierdoor is de behuizing niet gemakkelijk open te krijgen. Als Apple voor een vervangbare accu kiest in de iPhone, moet de behuizing dus ook aangepast worden. Deze moet dan door iedereen opengemaakt kunnen worden, waardoor de iPhone nog kwetsbaarder wordt voor waterschade.

Dataverzameling bij Apple door reparaties

Apple analyseert daarnaast de data die verzameld wordt uit het reparatieprogramma. Wanneer er onderdelen vaak vervangen of gerepareerd moet worden, is dat voor Apple een signaal dat een onderdeel beter geproduceerd moet worden. Andersom is natuurlijk ook waar: als een onderdeel nooit vervangen wordt, is het productieproces van Apple waarschijnlijk in orde.

Lees ook: iPhone-tips voor je batterij: zo houdt je accu het langer vol 

Aan de hand van deze data wordt dus bepaald welke onderdelen van de iPhone goed zijn, en welke nog beter kunnen. Wanneer iedereen zelf de vervangbare accu in de iPhone kan plaatsen, heeft Apple een stuk minder inzicht in deze data. Dat probeert Apple vermoedelijk te voorkomen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat je straks zelf de accu van je iPhone kunt vervangen.

iPhone batterij

Zoveel kost het vervangen van een accu bij iPhone

Apple kondigde begin dit jaar aan dat de kosten voor een nieuwe batterij per 1 maart 2023 zouden stijgen. Sinds 1 maart betaal je voor een nieuwe batterij van een iPhone SE, iPhone 8 of ouder model 79 euro. Bij een iPhone X of nieuwer leg je sinds 1 maart 99 euro neer voor een nieuwe batterij. Je bent dus 24 euro meer kwijt voor een vervangende accu dan afgelopen jaar.

Gaat jouw accu snel leeg? Of is jouw batterijconditie inmiddels erg verslechterd? Er zijn verschillende manieren om langer je iPhone te doen zonder je accu te vervangen. Zo kan je de energiebesparing aanzetten en is het slim om alle apps die op de achtergrond draaien af te sluiten. Lees hier al onze iPhone-tips, waarmee jouw accu het weer wat langer volhoudt!

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu