Vergeet ‘Jobs’: in Japan is een Jobs stripboek te koop
Roel van Hout

Binnenkort kun je  ‘Jobs’ in de Nederlandse bioscopen gaan bekijken. In Japan duurt dat nog wat langer, maar Japanse fans van de in 2011 overleden Apple oprichter kunnen de tijd nu doden met een heus Jobs stripboek.

Het net verschenen Jobs stripboek is gebaseerd op de biografie van Walter Isaacson. Aangezien dat een nogal lijvig boekwerk was, betreft het hier pas het eerste deel, over de jeugdjaren van Steve Jobs.

Het klinkt wellicht een beetje kinderachtig om een serieus boekwerk over zo’n belangrijk persoon in stripvorm te gieten, maar dat is het niet: in Japan zijn stripboeken, daar manga genaamd, een serieus tijdverdrijf voor alle leeftijden. Kijk in Japan dus niet raar op als er in de trein een volwassen man een stripboek zit te lezen.

Jobs stripboek

Jobs probeert de drug LSD

Eerste Jobs stripboek behandelt de jeugd van de Apple-oprichter

In het eerste deel van de manga zullen de jonge jaren van Steve Jobs worden behandeld: hoe hij leerde om te gaan met het idee dat hij geadopteerd was, hoe zijn ouders hem voortdurend inprentten hoe speciaal hij was, het stoppen met school, de kennismaking met Steve Wozniak en zijn reis naar India.

Tekenaar Mari Yamazaki stelt dat ze de tekenstijl met opzet zo simpel mogelijk heeft gehouden, omdat dat volgens haar één van de kernprincipes van Steve Jobs was. De strip volgt de lijn van de officiële biografie van Isaacson, maar Yamazaki heeft zichzelf bij het verhaal wel wat artistieke vrijheid toegestaan.

Het is niet duidelijk of de reeks ook in het westen zal verschijnen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.