De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Reportage: Dit is er nieuw in de Apple Store Amsterdam na de grote verbouwing

Dilara Isik
24 oktober 2019, 19:01
5 min leestijd
Reportage: Dit is er nieuw in de Apple Store Amsterdam na de grote verbouwing

De eerste Apple Store van Nederland, aan het Leidseplein in Amsterdam, is verbouwd. iPhoned.nl ging ernaartoe om een kijkje te nemen en zet zes nieuwe dingen op een rijtje.

De Apple Store in Amsterdam is al lang niet meer de enige Apple Store in Nederland, maar wel de grootste: de winkel heeft een oppervlakte van 2500 vierkante meter. Na een verbouwing van een aantal maanden is er op 24 oktober een feestelijke opening. Wij werden uitgenodigd om naar de heropening te gaan en zetten alle nieuwe dingen voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Apple Store Amsterdam verbouwing

1. De Video Wall

Wat meteen opvalt als je de winkel binnenloopt is de grote Video Wall. Deze staat achterin de winkel, maar is zo groot dat je ‘m vanaf buiten al kunt spotten. Het enorme scherm staat in het zogenaamde Forum. Het Forum is het gedeelte achterin de Store met een hoog glazen plafond. De Video Wall beslaat de hele achterste wand van het Forum en wordt omringd door echte bomen.

Voor dit scherm staan allerlei zitjes. Op deze plek worden vanaf nu de Today at Apple-sessies gehouden; allerlei soorten workshops die door Apple worden georganiseerd. Voorheen werden de sessies in de Apple Store in Amsterdam gehouden aan een van de welbekende houten tafels in de Store. Nu wordt het grootser aangepakt, en worden er presentaties op het grote scherm weergegeven. Wil je ook een sessie bijwonen? Op de website lees je welke sessies er te volgen zijn.

2. Today at Apple-Sessies in het Forum

Today at Apple werd al gelanceerd in 2017 en is de koepelterm voor gratis cursussen en workshops die worden gegeven in elke Apple Store wereldwijd. Hier worden sessies gegeven die te maken hebben met fotografie, video, muziek, codering, app-ontwikkeling, kunst, design en meer. Sinds de lancering worden er meer dan 18.000 sessies per week gehouden over de hele wereld.

Het is zeker een aanrader om eens zo’n sessie bij te wonen. Het is gratis en je hebt er geen Apple producten voor nodig om er aan deel te nemen. Speciaal tijdens de heropening biedt de Apple Store in Amsterdam acht sessies aan, met als overkoepelend thema “Image in Motion” in samenwerking met het Eye Filmmuseum. Hiermee wil de Apple Store mensen inspireren om een video-soundtrack, trailers of animaties te maken.

Today-sessie over Adobe Fresco

Eén van de sessies ging over het gebruik van Adobe Fresco op je iPad. Je hoeft er geen eigen iPad of Apple Pencil voor mee te nemen, want die krijg je te leen van de Apple Store. Een presentator legt vervolgens uit wat je allemaal met de app kunt doen, en laat dat ook zien op de Video Wall.

Een van de tofste functies van de app is dat je kleuren uit je omgeving kan gebruiken voor je illustraties. Tijdens de sessie ging je naar buiten om foto’s te maken van voorwerpen die een mooie kleur hebben. Vervolgens werd er uitgelegd hoe je deze kleuren uit de foto’s kon opslaan. Daarna maak je een illustratie met je eigen samengestelde kleurenpalet. Deze werden vervolgens via AirDrop (de draadloze deeltechniek van Apple-apparaten) naar de presentator gestuurd en vertoond op het grote scherm.

3. Avenues

Ook nieuw zijn de zogenaamde Avenues. Dit zijn muren waar allerlei nieuwe Apple producten en bijbehorende accessoires hangen en liggen. Hier kun je de producten zelf uitproberen.

Er liggen bijvoorbeeld Beats koptelefoons en AirPods 2 zodat je muziek kunt luisteren. Ook zijn er Apple TV kastjes en controllers om Apple Arcade uit te proberen. Je kunt in een rondje door de Store door al deze ‘straten’ lopen en kijken wat je van een product vindt, of op een bankje gaan zitten om alles even goed in je op te nemen.

4. Betalen met je Apple ID

De Apple Store houdt er niet van om zijn klanten in de rij te laten staan. Er waren daarom al geen kassa’s in de Apple Store te vinden: je rekende je product bij een Apple Store-medewerker af en hoefde niet in de rij te wachten. Nu is het zelfs mogelijk om met de Apple Store-app af te rekenen. Je logt hier in met je Apple ID en rekent af met je zelf gekozen betaalmethode van de App Store, zoals bijvoorbeeld Apple Pay.

5. Geen Genius Bar meer

Na de verbouwing heeft de Apple Store in Amsterdam geen Genius Bar meer. Hier kon je eerst naartoe voor vragen en reparaties van je iPhone of andere Apple-producten. Om te voorkomen dat je het gevoel hebt dat je in de rij moet staan, is deze balie nu weggehaald en kun je iedere Apple Store-medewerker aanspreken als je een brandende vraag hebt, of bijvoorbeeld het scherm van je iPhone wil laten maken.

6. The Board Room

In deze vergaderruimte mogen particuliere klanten normaal niet komen. Maar tijdens de heropening werd deze gloednieuwe ruimte speciaal geopend voor het reguliere publiek. In deze huiskamer-achtige ruimte komen zakelijke klanten die bijvoorbeeld voor hun hele bedrijf nieuwe MacBooks willen aanschaffen.

Overal in de Apple Store zie je ook het gepersonaliseerde Apple-logo. Het logo is gemaakt door de Australische kunstenaar en illustrator Karan Singh, die zelf in Amsterdam woont en werkt. Het logo is geïnspireerd op de skyline van Amsterdam en maakte hij speciaal voor deze Apple Store. Met deze zes verbeteringen sluit de grootste en belangrijkste Apple Store van Nederland beter aan bij de grote winkels van het bedrijf in andere landen. Of en wanneer de twee andere winkels in Haarlem en Den Haag een soortgelijke verbouwing krijgen is nog niet bekend.

Lees het laatste nieuws over de Apple Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu