De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom openbare wifi-netwerken onveilig zijn (en wat je ertegen kunt doen)

Lars Paijmans
10 juli 2017, 10:31
2 min leestijd
Waarom openbare wifi-netwerken onveilig zijn (en wat je ertegen kunt doen)

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich niet bewust zijn van de risico’s van een openbaar wifi-netwerk. Hierom is het beter om die gratis hotspot links te laten liggen.

Lees verder na de advertentie.

Veiligheid openbare wifi onderschat

Het anti-virusbedrijf Norton Symantec heeft een onderzoek gedaan naar de publieke opinie over openbare wifi-netwerken. Ook in Nederland blijkt hier nog veel onjuiste informatie over te bestaan.

31 procent denkt dat deze netwerken veilig zijn, terwijl 69 procent twijfelt of het niet zeker weet. Drie op de vijf consumenten gelooft dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn op een openbaar netwerk. Dat is ook de reden dat openbare netwerken nog steeds massaal worden gebruikt. Denk aan de ‘Wifi In de Trein’ van de NS, maar ook die bij winkelketens als Starbucks, McDonalds en bij bars en cafés.

veiligheid openbare wifi

Dit is zorgwekkend, want deze openbare netwerken worden steeds vaker gebruikt door criminelen om wachtwoorden en bankgegevens te achterhalen. Zij maken een wifi-hotspot aan met dezelfde naam, waarna gebruikers nietsvermoedend inloggen. Vervolgens zien de criminelen precies wat er op de telefoon gebeurt, met alle gevolgen van dien.

1. Gebruik alleen mobiel internet

Daarom zijn er drie concrete oplossingen om jezelf hiertegen te beschermen. De eerste optie is eigenlijk heel logisch en het meest effectief: gebruik geen openbare netwerken meer. Probeer slim om te gaan met je databundel, of breid je bundel uit als je het einde van de maand er niet mee haalt.

2. Log niet in, doe geen bankzaken

Wil je geen extra geld uitgeven aan mobiel internet en ben je genoodzaakt met een dergelijk netwerk te verbinden? Ga dan altijd bewust om met de dingen die je op je iPhone doet als je met een openbaar netwerk verbonden bent. Bewaar het doen van je bankzaken en inloggen op accounts voor thuis.

3. Gebruik een VPN

De laatste optie vraagt wat meer moeite. Door een VPN op je iPhone te gebruiken, scherm je al het verkeer af en hebben kwaadwillenden het een stuk lastiger om er met je data vandoor te gaan. Meer hierover lees je in ons artikel over VPN op je iPhone.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu