De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

iOS en macOS zijn onveilig: installeer snel iOS 15.2 en macOS 12.1

Sven Lamers
15 december 2021, 15:03
2 min leestijd
iOS en macOS zijn onveilig: installeer snel iOS 15.2 en macOS 12.1

In de iOS 15.2 en macOS 12.1 worden ernstige veiligheidslekken gedicht die onder meer een jailbreak op afstand mogelijk maakten. Hiermee konden hackers je devices overnemen!

Lees verder na de advertentie.

Installeer snel iOS 15.2 en macOS 12.1

Heb je de nieuwste updates van Apple’s besturingssystemen nog niet geïnstalleerd? Doe dat dan zo snel mogelijk! iOS en iPadOS 15.2, macOS 12.1, watchOS 8.3 en tvOS 15.2 verhelpen namelijk ernstige beveiligingslekken die het mogelijk maakten om op afstand je apparaten over te nemen.

Dit liet Apple op zijn Security-pagina weten. Het bedrijf heeft echter nog niet gezegd of de kwetsbaarheden al actief voor aanvallen misbruikt werden.

Zo werkt de remote jailbreak van iOS 15

Chinese veiligheidsonderzoekers, waaronder Pangu Team dat bekend staat voor zijn jailbreaks, lieten in oktober tijdens een hacker-wedstrijd zien wat er met de veiligheidslekken gedaan kon worden. Tijdens de TianfuCup voerden ze een spectaculaire ‘remote jailbreak van iOS 15 op de iPhone 13 uit.

Ze gebruikten hiervoor kwetsbaarheden in Apple’s browser-engine WebKit (die zit verweven in heel iOS) en de kernel van het besturingssysteem. Het oproepen van een gemanipuleerde website leidde zo tot de volledige overname van de iPhone. De beveiligingsonderzoekers hadden de kwetsbaarheden aan Apple gemeld.

rapport over privacy van apps

Ook het bedrijf ‘Kunlun Lab’ had een aantal beveiligingslekken ontdekt, waarmee zowel iPhones als Macs konden worden overgenomen. Deze gaf Kunlun Lab door aan Apple.

Patches ontbreken voor iOS 14 en macOS 11

Apple somt meer dan veertig gesloten veiligheidslekken op voor iOS en iPadOS 15.2, macOS 12.1, watchOS 8.3 en tvOS 15.2, onder meer die van Pangu en Kunlun Lab. Voor iOS 14 en iOS 12 zijn er nog geen updates beschikbaar. Het blijft onduidelijk of de bugs daar ook voor aanvallen misbruikt kunnen worden en nog verholpen moeten worden. Zit je nog op de oude versies, zouden we je sowieso aanraden om zo snel mogelijk te updaten.

Voor macOS 11 Big Sur en macOS 10.15 Catalina heeft Apple dan wel al updates uitgebracht die de kwetsbaarheden in de kernel verhelpen. En sinds vandaag is er ook een een update naar Safari 15.2. Heb je nog een oudere versie? Gebruik dan liever tijdelijk een andere browser. En update snel, uiteraard.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen