USB 4 aangekondigd: net zo snel als Thunderbolt 3, met één uitzondering

Michel van 't Klaphek
4 maart 2019, 19:10
2 min leestijd
USB 4 aangekondigd: net zo snel als Thunderbolt 3, met één uitzondering

USB 4 is aangekondigd. De nieuwe usb-standaard is net zo snel als Thunderbolt 3, maar toch blijven de twee protocollen los van elkaar bestaan. We leggen uit hoe dit zit.

Lees verder na de advertentie.

USB 4 aangekondigd: Thunderbolt en usb kruipen naar elkaar toe

Een paar dagen na de onthulling van de nogal verwarrende USB 3.2-standaard, is USB Implementers Forum (USB-IF) alweer terug met de volgende aankondiging. USB 4 heeft dezelfde kenmerken als Thunderbolt 3, met als grote uitzondering dat de standaard gratis te gebruiken is voor fabrikanten.

Dit betekent dat USB 4 een doorvoersnelheid heeft van 40GB per seconde, oftewel twee keer zo snel als USB 3.2. Voor Apple-bezitters moet dit bekend in de oren klinken, omdat Thunderbolt 3 net zo snel is.

USB 4 aangekondigd

Verder heeft USB 4 een vermogen van 100 Watt en kun je dus externe grafische kaarten aansluiten. Hierdoor hoef je niet langer uit te vogelen of twee apparaten daadwerkelijk op elkaar aangesloten kunnen worden, ook al hebben ze beiden een usb-c-aansluiting.

Neuzen dezelfde kant op

Het bedrijf hoopt vooral wat meer duidelijkheid in de wereld van usb-aansluitingen aan te brengen. Momenteel moeten fabrikanten, zoals Apple, voor de Thunderbolt-naam betalen. Dit is bij USB 4 niet nodig: de standaard is gratis.

Intel hoopt hierdoor dat er in de toekomst meer beeldschermen, computers, laptops en externe grafische kaarten met USB 4-aansluiting op de markt komen, waardoor je niet langer met allerlei koppelstukjes in de weer hoeft. Het nieuwe usb-protocol werkt dan ook met oudere versies zoals USB 3.2 en 2.0.

Halverwege dit jaar maakt Intel de volledige specificaties bekend. Het duurt daarom waarschijnlijk nog wel een paar jaar voor we de eerste apparaten met de vierde usb-generatie kunnen gebruiken. Wel blijven USB 4 en Thunderbolt 3 los van elkaar bestaan.

Nu horen we je denken: waarom zou Apple blijven betalen voor deze merknaam, als de nieuwe usb-standaard hetzelfde doet, maar dan gratis? Dat heeft ermee te maken dat Intel het bedrijf uit Cupertino meer service biedt, zoals hulp tijdens het ontwerpen van nieuwe producten en technische support bij problemen.

Op de hoogte blijven van USB 4? Download dan de gratis iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu