USB 3.2 verzendt 20GB data per seconde, heeft enorm verwarrende naam
Lars Paymans

Later dit jaar verschijnen de eerste apparaten die de nieuwe USB 3.2-standaard ondersteunen. Dit maakt twee keer snellere data-overdracht mogelijk, mits je weet welke kabel je koopt. Wij leggen het uit.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

USB 3.2 komt eraan, maar is vooral verwarrend

We beginnen met het goede nieuws: USB 3.2 is namelijk op ieder vlak een verbeterde versie van USB 3.1. Vooral als we naar de datasnelheid kijken, die verdubbeld is. Een apparaat dat deze standaard ondersteunt, kan gegevens versturen met een snelheid van 20GB per seconde, terwijl vorig jaar het maximum nog op 10GB lag.

USB 3.2

Dit komt door een nieuwe techniek die twee sporen gebruikt van ieder 10GB, zonder dat de kabel hier korter van wordt of er andere beperkingen optreden. Als je dit najaar een nieuw apparaat koopt, wil je dus waarschijnlijk dat deze uitgerust is met USB 3.2.

En daar wordt het verwarrend. De USB Implementers Forum, de organisatie die de benamingen bepaalt, hebben er namelijk voor gekozen om alle benamingen om te gooien, zodat het vooral erg verwarrend wordt. In het onderstaande lijstje (proberen) we het overzichtelijk te maken.

  • USB 3.1 generatie 1 wordt USB 3.2 generatie 1 (5GB snelheid)
  • USB 3.1 generatie 2 wordt USB 3.2 generatie 2 (10GB snelheid)
  • Nieuwe USB 3.2-standaard is USB 3.2 2X2 (20GB snelheid)

Ook Apple-producten met nieuwe USB-standaard?

Eind dit jaar veranderen alle producten die nu nog gewoon het huidige USB 3.1 hebben ook naar USB 3.2, zonder dat ze een verbetering door hebben gevoerd. Dat maakt het voor consumenten al snel verwarrend, want het ene USB 3.2-apparaat of kabel kan hierdoor dus een stuk minder snel zijn dan de ander.

De kans is groot dat Apple dit najaar ook de snellere USB 3.2 2X2-standaard zal gaan ondersteunen. We verwachten dat de nieuwe MacBook Pro 2019 hier in ieder geval mee uitgerust wordt. Een eerder gerucht stelde dat Apple grote plannen had voor deze nieuwe Pro, met onder meer een compleet vernieuwd design en een groter 16-inch model.

Lees ook: ‘Apple brengt dit jaar vernieuwde 16 inch-MacBook Pro en 6K-display uit’

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.