De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Opinie: Twitters Mac-app bewijst dat een universele App Store hard nodig is

Lars Paijmans
19 februari 2018, 19:22
2 min leestijd
Opinie: Twitters Mac-app bewijst dat een universele App Store hard nodig is

macOS heeft volgende maand geen officiële Twitter-app meer, maar daar kan dit najaar allemaal verandering in komen. Zolang Apple doorzet en de iOS- en macOS-App Store met elkaar bundelt. En dat is hoog tijd.

Lees verder na de advertentie.

Universele App Store voor iOS en macOS

Hoewel iOS 12 zich dit jaar voornamelijk focust op stabiliteit, introduceert de update naar verluidt een belangrijke functie: het bedrijf wil de App Store van de Mac en iPhone met elkaar bundelen, zodat er één app-winkel overblijft voor zowel macOS als iOS.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de uitgestorven Mac App Store uit zijn lijden wordt verlost, maar komt ook app-ontwikkelaars tegemoet. Nu moeten ze nog twee totaal verschillende apps maken en onderhouden voor twee besturingssystemen. Updates moeten twee keer worden ingediend en goedgekeurd, terwijl ze in de praktijk vaak dezelfde bugfixes en verbeteringen doorvoeren.

universele app store

Door de twee appwinkels met elkaar te bundelen, scheelt dit voor ontwikkelaars veel dubbel werk. Daarnaast zou Apple aan een manier werken om apps met minimale moeite op macOS en iOS te laten werken. Ontwikkelaars maken straks één app, die zowel overweg kan met touchscreens als een muis of trackpad.

Al deze voordelen komen voor de Twitter-app net te laat. Het sociale netwerk liet in een verklaring weten te willen focussen ‘op het verbeteren van de Twitter-ervaring’, maar blijkbaar hoort hier geen native app voor macOS bij. Als iOS 12 en de nieuwe App Store dit najaar verschijnen, kan dit probleem verleden tijd zijn.

Ook interessant: De 3 beste alternatieve Twitter-apps voor de Mac

Een Twitter-app voor alle Apple-apparaten

Dan zou er immers maar één Twitter-app zijn voor Apple-apparaten. En als de iPhone-versie nu een toffe nieuwe functie krijgt, staat deze update ook automatisch klaar voor de macOS-versie. De Mac-app van het sociale netwerk werd namelijk al nauwelijks bijgewerkt, wat met een gebundelde App Store niet het geval zou zijn.

Enerzijds hebben gebruikers hierdoor meer apps om uit te kiezen, terwijl het de ontwikkelaars van Twitter minimaal belast om de twee platformen te onderhouden. Apple zou deze nieuwe Store over een paar maanden onthullen tijdens WWDC 2018. Daar krijgen we de eerstvolgende grote iOS- en macOS-updates te zien, waar deze App Store een hoofdrol speelt. Na de onthulling en een aantal ontwikkelaarsbèta’s kunnen gebruikers er daarna in september mee aan de slag. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe Apple deze universele Store precies gaat laten werken, maar wat ons betreft, heeft het bedrijf uit Cupertino er geen seconde te lang mee gewacht.

Lees ook: ‘Apple gaat iPhone-, iPad- en Mac-apps met elkaar combineren’

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu