Emoji met afro’s, rode en grijze haren op komst

Rick van der Veer
19 mei 2017, 19:01
2 min leestijd
Emoji met afro’s, rode en grijze haren op komst

Het Unicode Technical Committee heeft een voorstel ontvangen voor nieuwe emoji op het gebied van haarstijlen. Hieronder vallen alternatieve haarkleuren, afro’s en opties voor icoontjes zonder haar.

Roodharige emoji in nieuwe Unicode haarstijlen

Een document aan het Unicode Technical Committee stelt voor om menselijke emoji flink uit te breiden. Deze instantie gaat over de Unicode-standaard, die regels voor emoji vastlegt. Met de voorgestelde veranderingen vertegenwoordigen de icoontjes op je smartphone een breder assortiment aan mensen.

Het voorstel komt van Jeremy Burge, de oprichter van de bekende emoji-website Emojipedia. Burge doet suggesties om verschillende nieuwe haarstijlen en -kleuren in te voeren. Emoji met rode en grijze haren zouden straks tot de mogelijkheden behoren.

Unicode haarstijlen

Ook afrokapsels moeten een plek tussen de bestaande emoji krijgen. Bovendien hebben sommige mensen gewoonweg geen of wat minder haar op hun hoofd, wat op te lossen is door de mogelijkheid voor kale emoji toe te voegen. Alle nieuwe emoji werken met de bestaande mogelijkheden voor huidskleur en geslacht, waarmee je eigenlijk altijd wel opties hebt om jezelf uit te drukken.

Het voorstel richt zich puur op natuurlijke kenmerken. Zaken zoals tatoeages, piercings en bijvoorbeeld blauw haar worden niet behandeld als serieuze voorstellen. Of dit in de toekomst verandert is nog onduidelijk, maar voor nu worden ze niet meegenomen.

Ook is onduidelijk of en wanneer de emoji uit het voorstel in de Unicode-standaard worden meegenomen. De Unicode 10-standaard wordt in juni definitief beschikbaar en bevat 69 nieuwe emoji. Mogelijk treffen we pas in Unicode 11 de roodharige en kale emoji aan, mits het voorstel aangenomen wordt.

Gender voorbij

Naast nieuwe opties voor haarstijlen wordt er intern ook druk overlegd over genderneutrale emoji. Hiermee wil de organisatie nogmaals benadrukken dat de icoontjes bedoeld zijn om jezelf uit te drukken, en dat dit voor iedereen moet gelden. Het plan heeft nog geen concrete vormen aangenomen, dus het duurt misschien een jaar voordat we dit soort emoji zullen zien.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's