iOS 13-bèta verklapt: uitzetten van nauwkeurige locatiechip in iPhone 11 (Pro) straks mogelijk
Michel van 't Klaphek

Het is straks mogelijk om de Ultra Wideband-functie (uwb) van de iPhone 11 en iPhone 11 Pro uit te zetten. Deze chip zorgde afgelopen december voor ophef, toen bleek dat de nieuwste iPhones continu locatiegegevens opslaan.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Ultra Wideband uitzetten op iPhone 11 (Pro) straks mogelijk

De nieuwe functie is ontdekt door Twittergebruiker Brandon Butch. De 13.3.1-bèta is momenteel alleen verkrijgbaar voor Apple-ontwikkelaars. Wanneer reguliere consumenten met de testversie aan de slag kunnen, is nog niet bekend. Wel weten we hoe je de uwb-chip straks uit kunt zetten.

ultra wideband uitzetten iphone 11

In de tweede iOS 13.3.1-bèta is er namelijk een mogelijkheid om de uwb-chip compleet uit te zetten. Duik hiervoor de instellingen-app in, tik op ‘Privacy’ en kies ‘Locatievoorzieningen’. Selecteer vervolgens ‘Systeem’ om de schakelaar bij ‘Netwerken & draadloos’ uit te zetten.

Voordat je de locatiechip uitzet geeft Apple je nog een waarschuwing mee. ‘Het uitzetten van deze functie kan de werking van Bluetooth, Wi-Fi en Ultra Wideband beïnvloeden’, aldus de mededeling. Bevestig dat je de risico’s snapt, en vervolgens worden locatiegegevens niet langer doorgestuurd.

Op naar de Apple Tag

Afgelopen december bleek dat de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) altijd locatiegegevens van gebruikers doorsturen. In eerste instantie gaf Apple een weinig verhelderend antwoord, maar niet veel later gaf men aan dat het te maken had met de uwb-chip. Uwb is een nieuwe locatietechniek die alleen in de nieuwste iPhones aanwezig is.

iPhone 11 smart battery pack apple tag

Het voordeel van deze chips is dat ze korte afstanden ontzettend nauwkeurig kunnen meten. Door eenzelfde uwb-chip in een ander apparaat te stoppen kunnen de twee elkaar hun locatie laten weten. Dit is bijvoorbeeld handig voor kleine, kostbare spullen die gemakkelijk kwijtraken, zoals een portemonnee.

Veel kenners denken daarom dat Apple de uwb-chip ter voorbereiding op de Apple Tag heeft toegevoegd. Dit kleine apparaatje maak je vast aan je sleutels of tas, waardoor ze voor je iPhone traceerbaar zijn in de Zoek Mijn-app. De Apple Tag is nog niet aangekondigd, maar al verschillende keren naar voren gekomen in iOS-versies.

→ Lees verder over de Apple Tag

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.