Uitstel van TomTom iPhone app (update)
Redactie

TomTom aankondiging tijdens WWDC

Op het WWDC in Juni werd OS 3.0 gepresenteerd. Tevens werd de navigatie software van TomTom getoond die voor de iPhone was geschreven.

Er werd bij verteld dat deze navigatie applicatie aan het einde van de zomer zou verschijnen. Het einde van de zomer is nog geweest, maar toch maken sommige mensen zich zorgen. TomTom is al niet de eerste met een navigatie app, Navigon en Sygic zijn nu al te verkrijgen.

Uitstel TomTom applicatie door ontbreken Gyroscoop in iPhone?

Er is een gerucht in de omloop over de mogelijke verklaring waarom TomTom nog niet in de App store is, of snel komt. De iPhone heeft bijna alle functies die nodig zijn om als een TomTom te functioneren. Er zijn speakers, GPS en een beeldscherm aanwezig. Maar een gyroscoop is niet ingebouwd.

Een gyroscoop is essentieel bij het navigeren in gebieden waar nauwelijks of geen GPS bereik is. Met de gyroscoop kan dan gemeten worden hoeveel het voertuig heeft gereden op een lijn. Door een gyroscoop kan de locatie dus ongeveer bepaald worden in bijvoorbeeld een tunnel met (bijna) geen GPS ontvangst.

Het gevolg van het ontbreken van een gyroscoop in de iPhone is (volgens het gerucht) dat de release van de iphone applicatie word uitgesteld.

Uitstel TomTom app geloofwaardig?

Of de TomTom applicatie wordt uitgesteld, dat weten we niet. Het einde van de zomer moet nog komen en TomTom heeft nog enkele weken.

De reden van “uitstel” is ook een beetje merkwaardig. TomTom is al langer bezig met het ontwikkelen van de App en voordat je een App gaat ontwikkelen moet je toch eerst je mogelijkheden kennen? Ook zou er een gyroscoop kunnen worden ingebouwd in de speciale houder van de TomTom.

Maar hopelijk is de TomTom iPhone applicatie het wachten waard!

TomTom iPhone
TomTom op de iPhone

Via

Update: Onze collega’s van iPhoneclub hebben met een vertegenwoordiger van TomTom gesproken. Deze ontkende het gerucht en vertelde dat de TomTom applicatie gewoon aan het eind van de zomer komt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Joppe

  Ik kan niet wachten totdat de Tom Tom applicatie er is. Wat mij betreft mogelijk dé app van dit jaar. Heb er best wel een bedrag voor over – dan hoeft igg de normale ‘Tom Tom’ niet meer mee.

 • bonzorino

  Laten we hopen dat dit uitstel niet waar is, die Sygic en Navigon doen het simpelweg niet goed genoeg door het missen van o.a. een externe GPS antenne.

 • Paniek in de boardroom van TomTom. Navigon en Sygic zijn de marktleider voorbij gestreefd. De marktleider die met veel bombarie de aankondiging voor het 1e iPhone navigatiesysteem op de markt bracht. Geweldig! De aandelen schoten omhoog en iPhonend Nederland zat zich al vol voorpret in de handjes te wrijven. Hier hadden ze al jaren op gewacht en nu wat het verlossende woord gevallen. Yeah TomTom op mijn iPhone. Dat was het. Oh dank u oh grote Wegwijzert uit Amsterdam.

  Maar ja. Die paniek in de boardroom was natuurlijk dus niet voor niets; Ze waren voorbij gestreefd. Wat nu? Ze hadden al een steek laten vallen door niet met de klant te communiceren dat het misschien wat later zou worden (dat is in het algemeen ontwikkelaars eigen, maar niet voor een miljardenorganisatie met een duurbetaalde marketingafdeling die zich marktleider durft te noemen) Deze arrogantie hebben we in het verleden ook bij Compaq gezien. Succesvergiftiging noemen ze dit ook wel. En kijk eens met wie Compaq nu in bed ligt. Dit, lijkt me, bezorgt Harold Goddijn (CEO) de nodige slapeloze nachten lijkt me.

  Velen konden en kunnen niet wachten tot de applicatie er is. Waaronder ook ik. Verblind door de functionaliteiten en de historische ervaringen op mijn Windows Mobile PDA’s en de geweldige vakantie in de Florida met een 910, was ik zo braaf om op het verlossende woord uit de Rembrandt toren te wachten. Ik zeg “was”. Bewust. Want ik ben het nu zat. Ik heb gisteren de trial (TomTom waar is die van jullie?) versie van Navigon Europe gedownload en geinstalleerd. Ondanks het commentaar van het wegvallen van het GPS signaal. Ik was aangenaam verrast over de snelheid, interface, navigeren vanuit mijn contacten en zelfs de GPS bleek het naar behoren te doen.

  Ik was om. Maar, toch nog trouw wachten op de Messias onder de iPhone applicaties. En nu dit. Pfffff.

  Ik kan het wel begrijpen dat je als TomTom management een hoedje schrikt als je belauwerde marketing manager, met donkere kringen onder de oksels en een dieprood aangelopen hoofd, bedremmeld de boardroom binnenschuifelt, en met dito gebogen hoofd de verkoopcijfers van de concurrentie aan het management presenteert.

  Wat blijkt? Onze vrienden in de ivoren toren liggen straatlengtes achter op de concurrentie en dreigen de strijd om de iPhone te verliezen. Kiss your ass en de miljoenen R&D geld maar goodbye. Snel wordt er een videocall opgezet met Ralf-Peter Schäfer (Hoofd R&D Berlijn) Hij zal het wel weten. Zo niet. Kop eraf! Maar nee, aan de sof(t)ware ligt het niet. Wat nu? mmmmmm ‘s effe kijken. Wat nu te doen!? Weet je wat?! We gaan ons product zodanig verbeteren, zodat men niet meer om ons heen kan. Dat is het. Het management slaakt een zucht van opluchting. Maar ja. We hebben al zo’n geweldig product. Wat kunnen we er in hemelsnaam nog aan verbeteren?

  “Jawohl”klinkt het aan de andere kant van de videocall met Berlijn. “Ai zink ai no vot toe doe”. “Lets poet a dsjairoskoop in ze kredel. Zet will tietsch zem, zose durty kompetitors”. Het management springt op tafel en zet, met de hand op de borst, luidkeels het volkslied in.

  Geweldig toch die Duitsers. Vohrsprung durch Technik.. Waar heb ik dat eerder gehoord. Het was nog lang onrustig in Amsterdam.

  De dag er na. Een persbericht. Te lezen op de iPhone weblogs en niet gestuurd aan de mensen die zich hebben ingeschreven op de mailinglijst. Juist die mensen die het succes van TomTom bepalen en hun salaris betaalt zien ze over het hoofd. Of ben ik te vroeg hiermee? En moet ik tot de lunch wachten tot er een bericht uit de ivoren toren komt? Heb ik geen zin meer in Stomstom. Weer een communicatieblunder.

  Kritiek geven is gemakkelijk. Maar laat ik TomTom eens van wat ongevraagde adviezen voorzien.
  1. Ontwikkel een demoversie en biedt die via de Appstore aan
  2. Vergeet die Gyroscoop en breng alleen software versie 1.0 op de markt. Hij zal het dan wel niet zo gelikt doen, maar je kunt je klanten bedienen en lekker maken voor de volgende versie. Heeft Apple tenslotte ook met hun iPhone OS gedaan. Die cradle komt later wel. Pak eerst je software aandeel terug!!
  3. In het verleden heb ik TomTom altijd zonder gyroscoop gebruikt (Windows Mobile) Er zat echt geen gyroscoop in mij PDA en deed het toch voortreffelijk. Behalve die ene keer dat ik in Zwitserland in het pikkedonker zonder sneeuwkettingen in een boerenschuur belande terwijl TomTom wel degelijk riep dat daar een weg zou lopen. Ach de lol achteraf was natuurlijk groot. Weer wat te lachen aan de borreltafel. Dank je wel voor dit moment TomTom. En dat meen ik echt.
  4. En dit is eigenlijk de belangrijkste; Communiceer met je eindgebruiker en maak gebruik van hun feedback.

  Ze zijn bij TomTom druk bezig met de slingers op te hangen. Ik vraag me af of de gasten nog wel zin hebben om te komen.

  Zijn ze nou helemaal de weg kwijt bij TomTom?

 • Robbie

  Lees op iphoneclub…
  tom tom deze zomer nog…

  direct van de sheriff bij TomTom

 • Rene

  Helemaal mee eens!
  Echt een miskleun van tom-tom!!!!

 • Thom

  Ook ik heb mij vanaf dag 1 ingeschreven op de mailinglist. Tot op heden nog geen enkel mailtje mogen ontvangen van TomTom. Hele slechte zaak dit. Ook ik overweeg om de Navigon aan te schaffen, als ze niet heel snel (voor mijn zomervak) met de software op de proppen komen. Die cradle kan later wel!
  Zoals al eerder geschreven: op mijn WinMobile zonder gyro’s ging het altijd uitstekend. Dat zak nu ook wel lukken, maar geef ons IETS!!!

 • Hans

  Kom op met dat kreng, iedereen gebruikt met name in de zomer dat ding, toch?

 • Pingback: TomTom Applicatie op 22 September? - iPhoned.nl()