Uber registreert locatie van gebruikers op de achtergrond
Rutger Otto

De Uber-app gaat binnenkort de locatie van gebruikers bijhouden, zelf als de dienst niet gebruikt wordt. Op de achtergrond wordt de locatie dan toch doorgegeven.

Uber locatie altijd bekend

Daarover schrijft Uber zelf in een blogpost op zijn website, waarin het de nieuwe privacyvoorwaarden uit de doeken doet. De update gaat vanaf 15 juli in. Dat de locatie van gebruikers op de achtergrond wordt doorgegeven, betekent dat Uber altijd weet waar de gebruikers is via gps. Uber zegt dat dat nodig is om de dienst beter te kunnen maken. De update is voor zowel iOS als Android en Windows Phone bedoeld.

Naast het bijhouden van je locatie wil Uber straks ook informatie van je contacten. Daarmee is het bedrijf van plan om familie en vrienden ‘speciale aanbiedingen’ te sturen.

Overigens hebben gebruikers uiteindelijk de volledige zeggenschap over wat er verandert. Zowel het delen van locatie als toegang verschaffen tot contacten is optioneel. Waarschijnlijk zet Uber de optie wel automatisch aan, maar kun je het zelf uitschakelen.

uber locatie

Meer over Uber

Met de app van Uber kunnen gebruikers een taxi bestellen. De dienst staat vooral bekend om het gemak en de prijs, wat soms maar de helft van een normale taxirit is. Ook kun je chauffeurs beoordelen, zodat andere gebruikers onbeschofte chauffeurs kunnen mijden. Voor chauffeurs zelf is dat weer een stimulans om netjes te rijden.

Uber kwam de laatste tijd echter vaak negatief in het nieuws. Dat had onder meer met privacy te maken. Zo dreigde een topman van Uber nog om een kritische journaliste aan te pakken door haar privégegevens openbaar te maken. Daarnaast maakte Uber gegevens bekend over Uber-gebruikers die de dienst gebruikten om thuis te komen van een one night stand.

Lees meer over apps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.